Η Παλαιστίνη ζητεί από τον ΟΗΕ ανεξάρτητη έρευνα για τα επεισόδια στη Γάζα

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ, απηύθυνε για άλλη μια φορά την Παρασκευή έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να διενεργηθεί «διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα» για τα βίαια επεισόδια κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

«Δεν αποδεχόμαστε το ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή», δήλωσε ο διπλωμάτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στο πλευρό του, ο τυνήσιος ομόλογός του, ο Μοχάμεντ Χάλεντ Χιάρι, ανέφερε ότι επιδόθηκε την Παρασκευή νέα επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον Γενικό Γραμματέα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να ζητηθεί η διενέργεια αυτής της έρευνας.

Ακόμη, ο Ριάντ Μανσούρ σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις προκειμένου η παλαιστινιακή πλευρά να προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Επιπλέον, έκρινε ότι η ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών ότι διεξάγουν έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό παρά να αποτρέψει τη διενέργεια έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε παράλληλα ότι θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να εμποδίσει το Ισραήλ, κράτος που είναι φέτος υποψήφιο για να καταλάβει θέση μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ, να την εξασφαλίσει. Καθώς δεν τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, «το Ισραήλ δεν έχει τα προσόντα για να γίνει μέλος» του ΣΑ, τόνισε, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, απαίτησε από την πλευρά του με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα από «όλους τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να καταδικάσουν τη Χαμάς», η οποία, κατ’ αυτόν, «ενθαρρύνει τη βία και την αστάθεια» θέτοντας σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ξανά στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων, για τέταρτη συνεχόμενη Παρασκευή. Συνολικά 38 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά μετά την έναρξη, την 30ή Μαρτίου, της κινητοποίησης που αποκαλείται «πορεία της επιστροφής» κι έχει επίσης σκοπό να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός του θύλακα. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους άλλοι 440 χθες, από σφαίρες ή δακρυγόνα που εβλήθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα