Η οργάνωση «IRA» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο Λόντοντερι στη Β. Ιρλανδία

Οργάνωση αυτοαποκαλούμενη «IRA» ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση παγιδευμένου αυτοκινήτου που ανατίναξε στο Λόντοντερι με ανακοίνωση που στάλθηκε σήμερα στην Derry Journal.
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι αντικείμενο της έρευνας είναι η οργάνωση New IRA, μία από τις λίγες οργανώσεις που έχουν αντιταχθεί στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έβαλε τέλος στην τριακονταετή εκστρατεία βίας στην Βόρεια Ιρλανδία.
«Προειδοποιούμε επίσης εκείνους που συνεργάζονται με τους Βρετανούς να αποστούν της συνεργασίας άμεσα, διότι δεν θα υπάρξουν άλλες προειδοποιήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Δεν υπήρξαν τραυματίες από την έκρηξη έξω από το δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου, αλλά το συμβάν υπογράμμισε την απειλή που προέρχεται από οργανώσεις που αντιτίθενται στις ειρηνευτικές συμφωνίες.
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσά τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ απειλεί με επιστροφή της βίας.
Στο κείμενο της ανακοίνωσής της η οργάνωση αρνείται ότι το Brexit αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις της.

«Όλη αυτή η συζήτηση για το Brexit, σκληρά σύνορα, μαλακά σύνορα, δεν έχουν συνέπειες στις πράξεις μας και ο IRA δεν μετακινείται. Ο αγώνας μας συνεχίζεται».
Ο IRA ήταν η βασική παραστρατιωτική οργάνωση των καθολικών ρεπουμπλικανών κατά την διάρκεια των δεκαετιών βίας ανάμεσα σε προτεστάντες ενωτικούς και καθολικούς ρεπουμπλικανούς πριν από την εκεχειρία του 1994.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα