Η ΝΔ επιμένει σε παραίτηση Κουρουμπλή εν μέσω εσωτερικών κραδασμών

Την επιμονή της για παραίτηση Κουρουμπλή εκφράζει και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της αντιδράσεις για τις τοποθετήσεις  του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα η κυβερνητική πλευρά σχεδόν σύσσωμη και με επικεφαλής τον Α.Τσίπρα επιχειρεί να ξεδιπλώσει τα σχέδια της για το μέλλον στο  Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης.

Παραίτηση Κουρουμπλή

Το νέο αίτημα για παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ήλθε σήμερα το πρωί από τον Βασίλη Κικίλια, μέσω twitter. «Σαρωνικός μαζούτ στο μαζούτ, Κουρουμπλής ψέμα στο ψέμα. Κολλημένοι στις καρέκλες, χασκογελάνε με τους Έλληνες. Παραιτήσου τώρα!» έγραψε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα από την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού επικεντρώνοντας στο αίτημα για παραίτηση Κουρουμπλή, ανεξάρτητοι παρατηρητές τόνιζαν ότι η αναζήτηση ευθυνών στο πρόσωπο του υπουργού ναυτιλίας δεν αποτελεί απλά αντιπολιτευτική τακτική, καθώς φαίνεται ότι κατά την πρώτη κρίσιμη περίοδο υπήρξε πράγματι χρονική υστέρηση στην αντίδραση της πολιτείας, η οποία διανθίστηκε με ανεύθυνες επίσημες δηλώσεις του κ.Κουρουμπλή.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Και αυτά τη στιγμή που στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις στον απόηχο των τοποθετήσεων του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Πλην των επίσημων ανακοινώσεων φορέων του κόμματος που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες ένας μεγάλος αριθμός γνωστών στελεχών της ΝΔ οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της λαϊκής δεξιάς και όχι μόνο, εκφράζει κατ΄ιδίαν την αντίθεσή του στις θέσεις που διακήρυξε ο αρχηγός του κόμματος στη ΔΕΘ, γεγονός που υπάρχουν φόβοι ότι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στη βάση της Ν.Δ. η οποία βλέπει να δέχεται πλήγμα το κοινωνικό πρόσωπο του κόμματος.

Η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι αυτοκινητιστές άνοιξαν δημόσια μέτωπο κατά της  πολιτικής του αρχηγού της Ν.Δ., την ώρα που στη ΔΑΠ επικρατεί αναταραχή για τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να την θέσει κάτω από ασφυκτικό έλεγχο ή να τη διαλύσει.

 Ειδικότερα αντίθετοι στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ για την Παιδεία, δηλώνουν οι συνδικαλιστές δάσκαλοι της ΝΔ. Κάνουν μάλιστα λόγο για μια “καθόλα επικίνδυνη θεώρηση”, την οποία κατέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΑΚΕΠΕ), σε ανακοίνωση της που τιτλοφορείται «Όχι κ. Μητσοτάκη… Αυτό δεν είναι το δικό μας όνειρο για το σχολείο!», αναρωτιέται «γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει με τόσο πάθος την αναπαραγωγή μιας ελιτίστικης νοοτροπίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όταν διαφωνεί με αυτήν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας;» και σημειώνει ότι «δεν ακούσαμε το παραμικρό για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να στηριχθεί η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση», όπως κι ότι «δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος για την επιτυχία η φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία».

Παράλληλα πληροφορίες μιλούν για σοβαρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της ΔΑΠ οι οποίοι ωστόσο για την ώρα εκδηλώνονται μόνο με δηλώσεις αποστασιοποιημένων μελών της.

 Συγκεκριμένα, σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο αποδίδει προσπάθεια χειραγώγησης των νεολαίων και φοιτητών του κόμματος και άγνοια των εκπαιδευτικών θεμάτων, εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Γεωργιάδης, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ από τη ΔΕΘ για τη ΔΑΠ.

 

Σε σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook δηλώνει: «Είναι προφανές πως για κάποιους τα μεγάλα προβλήματα της χώρας αλλά και της ΝΔ είναι η κατάργηση της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Γιατί; Γιατί πολύ απλά θέλουν να τις ελέγχουν».

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε διαγραφεί  από τη ΝΔ πέρυσι τον Απρίλιο, μετά τη σύγκρουσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές δράσεις στην Κρήτη

Στο μεταξύ την ατμόσφαιρα της ημέρας συμπληρώνει η κυβερνητική πλευρά με την ολοκλήρωση σήμερα των εργασιών του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κρήτη.

Η σημερινή ολοήμερη συνεδρίαση θα κλείσει το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Βασίλη Λαμπρινού, δημάρχου Ηρακλείου, και Σταύρου Αρναουτάκη, περιφερειάρχη.

Το βάρος που ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα περιφερειακά συνέδρια είναι «τεράστιο», υποστήριζε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή, κάτι που υποδηλώνει, άλλωστε, και η παρουσία 16 μελών της κυβέρνησης στο συνέδριο, οι τοποθετήσεις των οποίων καλύπτουν όλη τη σφαίρα ζητημάτων που απασχολούν το νησί. Αλλά, «δεν είναι μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού και των υπουργών, είναι το γεγονός ότι “ανοίγουν” όλα τα θέματα με τους φορείς της περιοχής, ενώ γίνεται και συζήτηση επ’ αυτών για το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης της Κρήτης» εξηγούσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, ένα θέμα που θα αναδειχθεί χωριστά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού (αλλά και βουλευτή Ηρακλείου) στην Κρήτη είναι η καινοτομία και η έρευνα, θέμα που είναι σταθερά στις προτεραιότητές του, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επισκέψεις του σε επιχειρήσεις που τολμούν. Για τον λόγο αυτό, σήμερα το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσει στα Χανιά στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ».

Η κοινωνία, στο επίκεντρο του σχεδίου

Ένα δομικό χαρακτηριστικό των περιφερειακών αυτών συνεδρίων, που μαρτυρά αφενός το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αφετέρου τη θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε αυτά, είναι το γεγονός ότι κεντρική εξουσία και τοπικοί φορείς συνδιαμορφώνουν το σχέδιο για το Αύριο. Ή, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, χθες, στο άνοιγμα των εργασιών, «μέχρι σήμερα, η κοινωνία εμφανιζόταν στο περιθώριο των σχεδιασμών για την ανάπτυξη. Πλέον η κοινωνία τίθεται στο επίκεντρο του σχεδίου», συμπληρώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, σε συνέχεια των περιφερειακών συνεδριών, η δημιουργία σταθερών και μόνιμων δομών συμμετοχής της κοινωνίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα