Η «νέα Ευρώπη» στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Για πρώτη φορά χθες, συζητήθηκε επίσημα η προοπτική της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων στη Σύνοδο Κορυφής των «27» για το μέλλον της Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες – απούσας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Μέι – ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της Διακήρυξης της Ρώμης, η οποία θα υπογραφεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, σε μια επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαικής Οικονομικής Κοινότητας.

Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε : «Μετά τη Σύνοδο της Μάλτας αλλά και τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μέρος της συζήτησης ενόψει της επετείου της Ρώμης»,

«Κάποιοι αναμένουν συστημικές αλλαγές, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο των κρατών-εθνών σε σχέση με την κοινότητα, ενώ άλλοι ζητούν νέες και πιο βαθιές δυνατότητες ενοποίησης, ακόμη και αν αυτό αφορά λιγότερα κράτη-μέλη» ανέλυσε, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τις συνθήκες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ενόψει Brexit, έγινε ξεκάθαρο σήμερα πως και οι «27» συμφωνούν ότι η «πολιτική ενότητα» της ΕΕ είναι το «πιο πολύτιμο προσόν» της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε πως «το μήνυμά μας, σε ότι αφορά την Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, είναι πολύ απλό: δεν μιλάμε για μια Ευρώπη «α λα καρτ», αλλά για μια πραγματικότητα η οποία ήδη υφίσταται».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η ιδέα να μπορούν «να κάνουν περισσότερα» όσοι θέλουν, δεν είναι μία «μέθοδος αποκλεισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανατολικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία ότι πρόκειται για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Η αρχική ιδέα είναι ότι και οι 27 θα προχωρήσουμε μαζί», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη αντιπαράθεση με την Πολωνία για το θέμα της επανεκλογής του, ο κ. Τουσκ απάντησε πως «το κλίμα σήμερα ήταν πολύ πιο θετικό και αισιόδοξο απ’ όλα τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας», παρά το γεγονός πως η επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Μπεάτα Σίντλο, τόνισε πως «δεν θα αποδεχθούμε ποτέ να μιλήσουμε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».

«Θα είμαι σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση. Σήμερα, πρότεινα να καθορίσουμε μία απευθείας γραμμή συνεργασίας με τις πολωνικές Αρχές και ελπίζω να γίνει δεκτή αυτή η πρόταση», σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, «το θέμα δεν είναι να υπάρχουν πολλές ταχύτητες, το θέμα δεν είναι να αποκλείεται ο οποιοσδήποτε. Το θέμα είναι να είμαστε ικανοί, όσοι θα το θέλουν και χωρίς οι Συνθήκες να χρειάζεται να αναθεωρούνται, να μπορούμε να δράσουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα