Η Μ. Ζορμπά στην προβολή ταινιών των κρατούμενων, στις φυλακές Κορυδαλλού

Στις φυλακές Κορυδαλλού προβλήθηκαν στις 12/10, δύο ταινίες μικρού μήκους σε σενάριο και σκηνοθεσία των κρατουμένων με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινου.

Πρόκειται για τις ταινίες «Θανατοποινίτης» και «Χριστινάκι», παραγωγή των κρατουμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Δικαιοσύνης και το οποίο διήρκεσε από 3/7/2017 έως 31/7/2018. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος, οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Παύλος Κοντογιαννίδης και οι: Κώστας Ξύδης, Χρήστος Παπαθανασίου, Endrit Bacay, Νίκος Κοτρέτσος, Edison Veazazg, Αθανάσιος Ξενογιαννάκης, Mario Mejdani, Θεόδωρος Μυλωνάς, Μάριος Γιάνναρης, Θεολόγος Φωτόσογλου, Ermis Kamberaj, Erald Gejergo, Σταύρος Τσέρος, Νίκος Βασιλόπουλος, Περικλής Ηλιού, Γιώργος Καρτάλος, Αθανάσιος Ματουσίδης, Χριστίνα Κωστέα, Κατερίνα Τσάντου, Γιώργος Προμπονάς, Διονύσης Μεσολογγίτης, Νίκος Κοτρέτσος, Skender Ndosha, Ervis Caushi, Δήμητρα Χριστοφόρου, Νίκος Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Α. και Βασίλης Φ.

«Ο πολιτισμός της φυλακής είναι ένας ευάλωτος πολιτισμός, πυκνός σε νοήματα και συναισθηματική φόρτιση» είπε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία παρακολούθησε την προβολή. «Είδαμε δυο ιστορίες που γεννήθηκαν, γράφτηκαν και διαδραματίστηκαν μέσα στη φυλακή και οι οποίες μιλούν για τη ματαίωση της σκέψης και της πράξης μέσα απ’ τα κάγκελα» συνέχισε η υπουργός. «Αυτή τη ματαίωση κατάφερε να καταπολεμήσει η συλλογική δουλειά της ομάδας που δούλεψε για την παραγωγή των δύο ταινιών. Όσοι συνεργάστηκαν και όσοι συνεργάζονται σε τέτοιες πρωτοβουλίες, καταφέρνουν να ξαναβρούν το νόημα της σχέσης του μέσα και του έξω κόσμου κι αυτό είναι ίσως η πιο σημαντική διαδικασία και για τις δύο πλευρές. Οι συντελεστές των ταινιών μίλησαν με ειλικρίνεια γι’ αυτή την εμπειρία» σημείωσε.

Τέλος, η κ. Ζορμπά πρόσθεσε ότι φεύγοντας από τις φυλακές Κορυδαλλού, «στην άλλη μεριά του δρόμου είδα τον κόσμο που περίμενε να μπει στη δίκη της Χ.Α. Αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο ανοιχτό τραύμα για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη εδώ και τέσσερα χρόνια. Μια δύσκολη και σκληρή διαδικασία που περιμένει την ολοκλήρωση και δικαίωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα