Η Μόσχα ελπίζει σε μια αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερεί την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια προβλήματα.

“Ελπίζουμε πως αργά ή γρήγορα θα αρχίσει η διαδικασία για να έχουμε και πάλι μια κανονική σχέση εργασίας με την Ουάσινγκτον”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

“Χάνουμε χρόνο σε ό,τι αφορά την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα που είναι τέτοιας τάξης που ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία μπορούν να επιλύσουν αποτελεσματικά μόνες τους.”

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας έρευνας στις ΗΠΑ σχετικά με την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως δεν γνωρίζει για τις εκκλήσεις να διεξαχθεί έρευνα και πως είναι εσωτερικό θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε σήμερα, απαντώντας στον επικεφαλής του Πενταγώνου Τζέιμς Μάτις, πως κάθε αμερικανική προσπάθεια διαλόγου με τη Ρωσία “στη βάση μιας σχέσης ισχύος” θα αποτύχει.

“Είμαστε έτοιμοι να εγκαθιδρύσουμε μια εταιρική σχέση με το Πεντάγωνο. Όμως οι προσπάθειες να οικοδομηθεί αυτός ο διάλογος πάνω σε μια σχέση ισχύος με τη Ρωσία δεν έχει κανένα μέλλον”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σοϊγκού.

Ο ρώσος υπουργός αντιδρούσε σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Τζέιμς Μάτις, ο οποίος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ “πρέπει να είναι ρεαλιστές στις προσδοκίες (τους) και να διασφαλίσουν ότι οι διπλωμάτες (τους) διαπραγματεύονται από θέση ισχύος” με τη Μόσχα.

“Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Συμμαχία προσπαθούν να εργαστούν με τη Ρωσία, οφείλουμε την ίδια στιγμή να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αν η Ρωσία επιλέξει να δράσει αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ενώπιον των ομολόγων του των υπολοίπων 27 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται πριν από μία συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Μπακού οι αρχηγοί του ρωσικού και του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ θα συζητήσουν “τις τρέχουσες προοπτικές στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες”, καθώς και μέσα να αποτραπούν “συμβάντα” ανάμεσα στις ρωσικές και τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια στρατιωτικών δραστηριοτήτων”, δήλωσε χθες Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Άμυνας.

Η συνάντηση αυτή, η πρώτη από το 2014 μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, γίνεται ενώ ορισμένοι στενοί συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκαν ότι έχουν, ή είχαν σχέσεις, με ρώσους αξιωματούχους.

Όμως οι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως δεν πρέπει να δίνεται πολιτική σημασία σε αυτή τη συνάντηση που οι δύο χώρες προσπαθούν να διοργανώσουν εδώ και μήνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα προκαλώντας τη δυσαρέσκεια ρεπουμπλικανών αλλά και δημοκρατικών αξιωματούχων που θεωρούν πως η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος είχε συμφωνήσει στα τέλη Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, “μια αμοιβαία συνεργασία προκειμένου να κατατροπωθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος”.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα επιδεινώθηκαν απότομα στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα αυτού που μοιάζει έκτοτε να είναι ένας “Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος” ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα