Η Μογκερίνι αφήνει το «τιμόνι» της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας της, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όταν λήξει η τρέχουσα, στα τέλη του 2019.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι θα ήθελε να αφήσει «τακτοποιημένο το σπίτι» στον διάδοχό της, όταν ολοκληρωθεί η θητεία της, τον Οκτώβριο του 2019.

«Εχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε αυτή τη χρονιά. Πρώτα απ’ όλα, να διατηρήσουμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα», είπε ανοίγοντας το ετήσιο συνέδριο των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Εχουμε πολλά να κάνουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να αφήσουμε τακτοποιημένο το σπίτι σε εκείνον που θα έχει την τιμή, την ικανοποίηση, να αναλάβει την αποστολή αυτή μετά από εμένα του χρόνου», συμπλήρωσε.

Η Μογκερίνι ανέλαβε Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας το 2014. Το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρίσουν από αυτήν.

Δεν υπάρχει κανένα όριο για το πόσες θητείες μπορεί να αναλάβει συνεχόμενα ένας Ευρωπαίος Επίτροπος. Συνηθίζεται όμως τα τελευταία χρόνια ένας απερχόμενος Επίτροπος να μην αναλαμβάνει ξανά τα ίδια καθήκοντα.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα