Η ΜΚΟ Sea-Watch προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ιταλίας

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ιταλίας μετά την άρνησή της να δεχθεί 47 μετανάστες τους οποίους διέσωσε στη Μεσόγειο.
Οι 47 μετανάστες διασώθηκαν πριν από δέκα ημέρες ανοικτά των ακτών της Λιβύης από το πλοίο Sea-Watch 3 που βρίσκεται αυτή την ώρα ανοικτά της Σικελίας.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει καταστήσει το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στους μετανάστες αιχμή του δόρατος της δράσης του, είπε ότι θα μπορούσαν να αποβιβαστούν, αλλά υπό τον όρο να αναχωρήσουν για τη Γερμανία ή την Ολλανδία.
Όμως για τη Sea Watch, πρόκειται για «πολιτική ομηρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Ρούμπεν Νεγκεμπάουερ.
Το Sea-Watch 3 πλέει με σημαία Ολλανδίας.Όμως για τον Νεγκεμπάουερ, οι νόμοι που διέπουν τα διεθνή ύδατα είναι σαφείς: τα πλοία που αντιμετωπίζουν κίνδυνο «πρέπει να γίνονται δεκτά στο πιο κοντινό λιμάνι».
Σε μια παρόμοια υπόθεση τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει εντέλει για την κατανομή ανάμεσα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν 50 μεταναστών που είχαν αποκλειστεί πάνω σε δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων ήταν το Sea-Watch 3.
Τη Δευτέρα (χθες), η Ολλανδία απέρριψε το αίτημα της Ιταλίας να δεχθεί τους 47 μετανάστες, με το επιχείρημα ότι το πλοίο που φέρει την ολλανδική σημαία ενήργησε «με δική του πρωτοβουλία». «Είναι ευθύνη του καπετάνιου του Sea Watch 3 να βρει ένα κοντινό λιμάνι για να αποβιβάσει τους 47 μετανάστες που μεταφέρει», εκτίμησε η ολλανδική κυβέρνηση.
Ο Σαλβίνι είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αγωγή κατά του πληρώματος του Sea-Watch.
Περίπου 113.482 μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο με σκοπό να φθάσουν στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 2.262 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά τη διάρκεια αυτού του επικίνδυνου διάπλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα