Η Μαδρίτη έτοιμη να επιβάλλει έκτακτα μέτρα στην Καταλονία

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont, κατά τη χθεσινή του ομιλία ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αναβάλλοντας τη λήψη της τελικής απόφασης και επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση. Με τον τρόπο αυτό, όμως, φαίνεται ότι δυσαρέστησε τόσο τους φίλους όσο και τους αντιπάλους του -με εξαίρεση, ίσως, την δημοφιλή δήμαρχο της Βαρκελώνης, Ada Colau, η οποία τον ευχαρίστησε που επέλεξε τον διάλογο.

Η Μαδρίτη, δια στόματος του Mariano Rajoy, απέρριψε την πρόταση του Puigdemont για διάλογο, θεωρώντας ότι υπήρξε μονομερής ενέργεια προς την κατεύθυνση της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το πρωί έχει συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί η απάντηση που θα δοθεί στη Βαρκελώνη -με πιθανή την ενεργοποίηση των Άρθρων 155 και 156 του ισπανικού συντάγματος, που πρακτικά καταλύουν την αυτονομία της Καταλονίας και επιβάλουν καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Soraya Sáenz de Santamaría, σχολιάζοντας την ομιλία Puigdemont στο τοπικό κοινοβούλιο, «αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει». «Σήμερα, ο κ. Puigdemont έσυρε την Καταλονία στο ύψιστο επίπεδο αβεβαιότητας», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Rajoy θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση προτού προχωρήσει στην εφαρμογή των όποιων μέτρων, κυρίως από την πλευρά των Σοσιαλιστών και του κόμματος των Ciudadanos. Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των πρώτων, Pedro Sanchez, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ανάληψη δράσης στο πλαίσιο του συνταγματικού πλαισίου, όπως είναι επιφυλακτικός στην ενεργοποίηση του Άρθρου 155 και ζητά να υπάρξει διάλογος.

Τελεσίγραφο ενός μήνα από το CUP

Την ίδια στιγμή, οι εταίροι του Puigdemont στην τοπική κυβέρνηση, το ακροαριστερό εθνικιστικό κόμμα CUP, του έδωσε τελεσίγραφο ενός μήνα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. «Η εμπιστοσύνη μας προς τον Puigdemont δεν διερράγη, όμως επλήγη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, επιβεβαιώνοντας τη δυσφορία στις τάξεις του CUP για το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου της Καταλονίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε η σύνοδος αυτού του κοινοβουλίου να ολοκληρώσει το έργο της χωρίς να εφαρμόσει εμπράκτως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε -απευθυνόμενη κυρίως προς τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί χθες στη Βαρκελώνη και επίσης αισθάνθηκαν «προδομένοι» από την ομιλία του Puigdemont.

«Πιθανότατα χάσαμε μια ευκαιρία. Ο μοναδικός τρόπος να διαπραγματευτούμε με το ισπανικό κράτος είναι μέσω της Δημοκρατίας της Καταλονίας», δήλωσε ένας βουλευτής του ίδιου κόμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα