Η Λευκωσία καταδικάζει την τουρκική επιδρομή στο Άφριν

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει έντονα την παράνομη Τουρκική εισβολή υπό την ονομασία “Κλάδος Ελαίας” στο Άφριν της βορειοδυτικής Συρίας.

“Αντιθέτως με ό,τι υπονοείται στην ονομασία της, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση δεν αποσκοπεί στην ειρήνη. Με την χρήση προσχημάτων, μεταξύ των οποίων και η προστασία των Τουρκμένων, μόνος στόχος της εισβολής είναι η επιβολή των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Άγκυρας στην περιοχή δια της στρατιωτικής δύναμης” αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ.

Η Κύπρος, συνεχίζει η ανακοίνωση, “η οποία είναι επίσης θύμα της στρατιωτικής επιθετικότητας της Άγκυρας από το 1974, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί προφασιζόμενος την προστασία των Τουρκοκυπρίων και εξακολουθεί να κατέχει το ένα τρίτο της επικράτειας του νησιού, κατά παράβαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας, της ανεξαρτησία και της κυριαρχίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας”.

Η κρίση στη Συρία, τονίζεται, δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. “Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μια Συρία χωρίς κατοχικές δυνάμεις μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης που θα προκύψει από τους ίδιους του Σύριους, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

To ΥΠΕΞ και η ΕΣΚ καταδικάζουν τα επεισόδια στα γραφεία της εφημερίδας Afrika

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “αυτό έγινε σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους “αδελφούς και αδελφές” του στην κατεχόμενη Κύπρο να “δώσουν την αναγκαία απάντηση” στην Afrika, η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία”.

Η παρακίνηση του Τούρκου Προέδρου, η οποία, σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, “περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης”.

Η κυπριακή κυβέρνηση , αναφέρεται στην ανακοίνωση, καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και τα επακόλουθά της στην κατεχόμενη Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας “καταγγέλλοντας την τουρκική στάση και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας”.

Επίσης, το θέμα θα τεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα επεισόδια κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας αποδοκίμασαν και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων και τα κόμματα.

Εξάλλου, η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) τονίζει ότι “όνειδος, ντροπή και προσβολή για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και κάθε έννοια δημοκρατίας συνιστούν οι βανδαλισμοί, οι βιαιοπραγίες, οι προπηλακισμοί ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάρος της εφημερίδας Afrika, των δημοσιογράφων και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ”.

Η ΕΣΚ , αναφέρει σχετική ανακοίνωση, “καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία τη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε βάρος μιας εφημερίδας και των λειτουργών της”. Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, σημειώνεται, ενώνουν τη φωνή τους με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους και στηρίζουν την προσπάθεια τους για το αυτονόητο, να λένε ελεύθερα την άποψή τους στην κοινή γνώμη, στην οποία απευθύνονται. Οι δημοσιογράφοι, προστίθεται, δεν είναι υπηρέτες καμιάς εξουσίας, όσο ισχυρή και απόλυτη κι αν είναι αυτή. “Η φίμωση δεν θα περάσει”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Για τα όσα βιώνουν, γι΄ ακόμη μια φορά η Afrika και οι άνθρωποι της θα ενημερωθούν ενδελεχώς η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΚ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα