Η κυβερνητική πρόταση για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Χίο

%ce%bc%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%85%cf%87%cf%84%ce%b1-660x300Την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Χίο επαναδιατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το θέυμα υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στο Μέγαρο Μαξιμου.

Η πρόταση

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του δήμου Χίου και του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμη, προβλέπει τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στην Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Την προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση και την ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου – Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία, από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Τάσος Σαλτερής, οι διευθύντριες υπηρεσιών και Ταυτοποίησης, Ασύλου και Αρχής Προσφυγών Ανθή Καραγγελή, Μαρία Σταυροπούλου και Ελένη Κουτρούμπα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνού, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, οι αντιδήμαρχοι Χίου Στρατής Γδύσης και Γιώργος Παπαδόπουλος, ο γενικός συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δέχθηκαν ότι η κυβερνητική πρόταση δίνει προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος.

Οι εκπρόσωποι του δήμου Χίου θα επεξεργαστούν περαιτέρω την παραπάνω πρόταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τη θέσουν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα