Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη δοκιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης

Την ώρα που το αναμενόμενο «διαζύγιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι γεγονός, η προσοχή αναλυτών και πολιτών επικεντρώνεται στη Βουλή, όπου εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση σχεδιάζεται να ξεκινήσει την Τρίτη, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία, όπως θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί διάχυτη πεποίθηση ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό των 151 ψήφων.

Στη συνέντευξη  που είχε παραχωρήσει την περασμένη Τετάρτη, στον Open, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να συνεχίσει και ολοκληρώσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους.

Οι αριθμητικοί υπολογισμοί

Με βάση τα μέχρι στιγμής πολιτικά στοιχεία, το Μαξίμου, εκτός από τους 145 βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζει σε ακόμη έξι πρόσωπα.

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα προστεθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και πολύ καιρό τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

«Δεν άλλαξα κόμμα, εδώ είμαι και θα είμαι μέχρι τέλους. Θα παραδώσω την έδρα μου αφού ψηφίσω και τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στους δεδομένους προστέθηκε το πρωί της Δευτέρας και η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία ξεκαθάρισε με δήλωσή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει τη θητεία της.

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς να έχει εκφράσει επίσημα και δημόσια τις προθέσεις του.

Οι δύο τελευταίοι αναμένεται, μάλιστα, να διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ αφενός λόγω της παραμονής τους στην κυβέρνηση, αφετέρου λόγω της θετικής ψήφου που θα της δώσουν.

Ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι είναι τα δύο πρόσωπα που συμπληρώνουν τον αριθμό των 151 ψήφων.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα