Site icon The Indicator

Η Κομισιόν κινεί σήμερα τις διαδικασίες κατά χωρών για μη μετεγκατάσταση προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας για μη συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου το 2015 σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής για ανάληψη δράσης, αυτές οι τρεις χώρες εξακολουθούν να παραβιάζουν τις νομικές υποχρεώσεις τους και έχουν δείξει αδιαφορία για τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη».

Ειδικότερα, η Ουγγαρία δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως δράση από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ η Πολωνία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία μετεγκατάσταση και καμία δέσμευση από τον Δεκέμβριο του 2015.

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία μετεγκατάσταση από τον Αύγουστο του 2016 και καμία νέα δέσμευση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει, στην προηγούμενη έκθεσή της για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση που παρουσιάστηκε στις 16 Μαΐου, ότι τα κράτη-μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία μετεγκατάσταση ή δεν έχουν προβεί σε δέσμευση εδώ και περίπου έναν χρόνο, κατά παράβαση των νομικών υποχρεώσεών τους, θα έπρεπε να ξεκινήσουν αυτές τις ενέργειες αμέσως και μέσα στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε χθες, στη 13η έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία ακόμη δεν έχουν αναλάβει καμία δράση ώστε να εκπληρώσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους.

Επομένως, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει τις διαδικασίες επί παραβάσει και να απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω τρία κράτη-μέλη.

Η προειδοποιητική επιστολή είναι μία πρώτη επίσημη αίτηση παροχής πληροφοριών και το πρώτο βήμα σε μία διαδικασία επί παραβάσει.

Οι τρεις χώρες έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που προέβαλε Επιτροπή, αντί της συνήθους προθεσμίας των δύο μηνών, λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που οδήγησαν στις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθεί απάντηση ή εάν οι απαντήσεις δε θεωρηθούν ικανοποιητικές, θα μπορούσε να αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει και να αποστείλει «αιτιολογημένη γνώμη» στα κράτη-μέλη. Εάν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή μπορεί στη συνέχεια να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Exit mobile version