Η Κομισιόν θέτει εκ νέου την πρόταση για τον μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων και στους «28»

prosΣύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ευρωπαϊκά ΜΜΕ,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να θέσει ξανά στο τραπέζι την πρόταση για τον μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους «28» με πρόβλεψη για ανακατανομή 120.000.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις  στην Ευρωβουλή,προτάσεις που θα αναφέρονται στην ανακατανομή επιπλέον 120.000 προσφύγων από τις χώρες «πρώτης γραμμής» στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Ουσιαστικά,πρόκειται για αριθμό επιπλέον των 40.000 που είχε ήδη αποφασιστεί προ μηνών και αφορούσε πρόσφυγες που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία,ενώ σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προτείνει και την σύσταση ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη μελλοντική ανακατανομή προσφύγων.

Αυτός ο μηχανισμός θα κινείται στο πλαίσιο  που είχε επιδιώξει η Κομισιόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ,δηλαδή ο αριθμός να καθορίζεται ανάλογα με την οικονομική δύναμη, τον πληθυσμό και τον αριθμό των ήδη αφιχθέντων προσφύγων στο εκάστοτε κράτος μέλος.

Ωστόσο, σημείο τριβής στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα(ειδικά της ανατολικής Ευρώπης )  είναι το πότε θα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός,με την Επιτροπή να αναζητεί λύσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα «παραθυράκια» που θα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μπλοκάρουν την ενεργοποίηση του μηχανισμου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα