Η Κομισιόν εντείνει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο

Τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο εντείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε κατευθυντήριες γραμμές και αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τον εντοπισμό και τη διαγραφή περιεχομένου που υποκινεί το μίσος, τη βία και την τρομοκρατία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα και διάδοση υλικού τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, ενώ παράλληλα υπομονεύει την εμπιστοσύνη τους στο ψηφιακό περιβάλλον. Τα προτεινόμενα μέτρα συνιστούν το πρώτο στοιχείο της δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τα οποία θα συμβάλουν στο να καταστεί η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, θα συμβάλουν ώστε να επισπευσθούν οι τρέχουσες εργασίες για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματική και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας στην ΕΕ και μιας ισχυρότερης ψηφιακής αγοράς.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, ‘Αντρους ‘Ανσιπ, τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια ισχυρή απάντηση από την πλευρά της ΕΕ, ενώ γίνεται προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι πλατφόρμες να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, σε στενή συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου και την κοινωνία των πολιτών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν διασφαλίσεις ώστε να αποτρέπεται η υπερβολική αφαίρεση και να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία του λόγου.

Από την πλευρά της, η Βιέρα Γιούροβα, αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων δήλωσε ότι το κράτος δικαίου εφαρμόζεται τόσο εντός όσο και εκτός Διαδικτύου και για να αποτραπεί η ψηφιακή «’Αγρια Δύση» θα πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε επίσης και η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, η οποία δήλωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να αντιμετωπίσει σθεναρά το πρόβλημα του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο αφού σε τουλάχιστον το 28% των περιπτώσεων, οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρειάζονται πάνω από μια εβδομάδα για να αφαιρέσουν το παράτυπο υλικό. Όπως πρόσθεσε η ίδια, με τα νέα μέτρα η Επιτροπή επιδιώκει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις πλατφόρμες ώστε αυτές να ενεργούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Με την απότομη αύξηση του παράνομου περιεχομένου στο Ίντερνετ, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για να αποτραπεί η εξάπλωσή του και για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή αναμένει να λάβει άμεσα μέτρα μέσα τους επόμενους μήνες, ιδίως στο πεδίο της τρομοκρατίας και της ρητορικής μίσους.

Βάσει των νέων κατευθυντήριων γραμμών, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, το παράνομο περιεχόμενο που εντοπίζεται θα πρέπει να αφαιρείται το ταχύτερο δυνατόν και μπορεί να υπόκειται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ οι πλατφόρμες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέπουν τους χρήστες να μεταφορτώνουν το παράνομο περιεχόμενο. Τέλος, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο που θα σημειώσουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες κατά τους προσεχείς μήνες και θα κάνει εκτίμηση κατά πόσον απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα