Η καταιγίδα «Κάρμεν» σαρώνει τη Γαλλία – Ενας νεκρός

Έναν νεκρό, από πτώση δέντρου πάνω σε αυτοκίνητο, χθες στην περιοχή των Πυρηναίων-Ατλαντικού, μετρά ήδη η καταιγίδα ‘Κάρμεν’, που συνοδευόμενη από ισχυρότατους ανέμους σαρώνει σήμερα, με κατεύθυνση από τα δυτικά, σχεδόν απ’ άκρου εις άκρον τη Γαλλία, στην οποία ήδη 37 διοικητικά διαμερίσματα έχουν κηρυχθεί σε ‘πορτοκαλί’ συναργερμό για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με την χωροφυλακή, ο νεκρός είναι ένας 60χρονος, που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κατά την πτώση του δέντρου, στο Σαν-Ζαν-Πιε-ντε-Πορ.

Η ‘Κάρμεν’ είναι η τρίτη χειμερινή καταιγίδα που ενέσκηψε τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, μετά τις ‘Ανά’ και ‘Μπρουνό’. Αρχικά η έναρξη των φαινομένων που τη συνοδεύουν είχε ανακοινωθεί για σήμερα, όμως από χθες το απόγευμα πολλές νότιες περιοχές της Γαλλίας είχαν αρχίσει να πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις, συχνά συνοδευόμενες από δυνατές ριπές ανέμου, έντασης 60-80 χλμ/ώρα, αλλά κι από «δυνατά κύματα» στις παράκτιες ζώνες.

Στις 05.00 (06.00 ώρα Ελλάδος) άνεμοι έντασης 129 χλμ/ώρα καταγράφηκαν στο Καμαρέ, 109 χλμ/ώρα στο Ραζ και 91 χλμ/ ώρα στο Ουεσάν (στο Φινιστέρ), στη δυτική Γαλλία.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση του φαινομένου της ‘Κάρμεν’ και του σχηματισμού υψηλών κυματισμών, ενδέχεται να προκαλέσει έντονες πλημμυρικές καταστάσεις στις «εκτεθειμένες, ή ευάλωτες» παράκτιες ζώνες. Όλα τα διαμερίσματα των δυτικών ακτών, από το Φινιστέρ ως τα Πυρηναία, καθώς και η Κορσική έχουν κηρυχθεί επίσης σε πορτοκαλί συναγερμό για «πλημμυρικά κύματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε με χθεσινό tweet του πως θα μεταβεί στο διϋπουργικό κέντρο επιχειρήσεων για τη διαχείριση των κρίσεων και την πολιτική προστασία, από το οποίο θα παρακολουθεί την ωριαία εξέλιξη της καταιγίδας.

Το πέρας των ακραίων φαινομένων προβλέπεται για αύριο από τις 06.00, τοπική ώρα.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα