Η Κίνα ξαναρχίζει το εμπόριο προϊόντων από τίγρη και ρινόκερο προακαλώντας την οργή

Η ανακοίνωση από την Κίνα ότι ξαναρχίζει σε περιορισμένη έκταση το εμπόριο προϊόντων προερχόμενων από την τίγρη και τον ρινόκερο προκαλεί την οργή των υπερασπιστών των ζώων, οι οποίοι μιλούν για «καταδίκη σε θάνατο» αυτών των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

 

Η πώληση προϊόντων όπως τα κόκκαλα της τίγρης ή το κέρατο του ρινόκερου, που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, θα μπορεί να εγκρίνεται σε ορισμένες «ιδιαίτερες» περιπτώσεις, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κινεζική κυβέρνηση με μια εγκύκλιο που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών το Πεκίνο αναφέρει την επιστημονική έρευνα, την πώληση έργων τέχνης και «την ιατρική έρευνα και τις ιατρικές θεραπείες».

Όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο, θα απαιτείται ειδική άδεια για να προσφύγει κανείς σ’ αυτά τα προϊόντα. Μόνο γιατροί απασχολούμενοι από νοσοκομεία αναγνωρισμένα από την Εθνική Διοίκηση Παραδοσιακής Ιατρικής θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Οι εμπορικές ποσότητες θα «ελέγχονται αυστηρά» και το εμπόριο αυτών των προϊόντων θα απαγορεύεται πέραν των προβλεπόμενων περιπτώσεων, σύμφωνα με το κείμενο.

Μόνον οι αρχές που είναι αρμόδιες για την πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό θα μπορούν να εγκρίνουν «προσωρινές πολιτιστικές ανταλλαγές» έργων κατασκευασμένων από προϊόντα προερχόμενα από τα ζώα αυτά.

Με τον τρόπο αυτό χαλαρώνει η πλήρης απαγόρευση που είχε αποφασισθεί το 1993. Όμως η μαύρη αγορά είχε αντικαταστήσει το νόμιμο εμπόριο και πολυάριθμα απαγορευμένα προϊόντα εισέρχονταν στην Κίνα, κυρίως από το Βιετνάμ, σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις.

Αυτές οι τελευταίες επικρίνουν την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης και εξηγούν πως έχει στόχο τη χρήση προϊόντων προερχόμενων από ζώα σε αιχμαλωσία, όμως δεν μπορεί παρά να αυξήσει την απειλή για την άγρια πανίδα.

«Με την ανακοίνωση αυτή, η κινεζική κυβέρνηση υπογράφει τη θανατική καταδίκη των ρινόκερων και των τίγρεων που ζούν σε άγρια κατάσταση», υπογραμμίζει η Άιρις Χο, υπεύθυνη της ένωσης Humane Society International στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια, η νέα πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο θα καταλήξει στη δημιουργία ενός κλάδου «ξεπλύματος» προϊόντων λαθροθηρίας.

«Η επανάληψη του νόμιμου εμπορίου υπάρχει κίνδυνος, όχι μόνο να χρησιμεύσει ως κάλυψη του λαθρεμπορίου, αλλά να υποκινήσει επίσης μια ζήτηση που είχε μειωθεί αφότου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση», υπογραμμίζει η Μάργκαρετ Κίνερντ, αρμόδια για ζητήματα βιοποικιλότητας στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα