Η Κίνα θα επέμβει εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βορείου Κορέας

Αυστηρό μήνυμα έστειλε νωρίς σήμερα το πρωί η Κίνα προς την κυβέρνηση Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας μέσω της κυβερνητικής εφημερίδας Global Times ότι σε περίπτωση επιχείρησης ανατροπής του καθεστώτος της Β.Κορέας και αλλαγής των πολιτικών ισορροπιών στην Κορεατική Χερσόνησο, η χώρα αυτή θα κινήσει την αντίστοιχη διαδικασία αποτροπής.

Συγκεκριμένα η Κίνα διεμήνυσε ότι «Εφόσον ΗΠΑ και Νότιος Κορέα εξαπολύσουν επιθέσεις και επιχειρήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βορείου Κορέας για να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο, τότε η Κίνα θα τους αποτρέψει από το να το επιτύχουν».

Διευκρίνησε δε μέσω του παραπάνω δημοσιεύματος ότι σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα θα παραμείνει ουδέτερη. «Η Κίνα οφείλει να καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση που η Βόρειος Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που απειλούν αμερικανικό έδαφος και οι ΗΠΑ απαντήσουν, θα τηρήσει ουδέτερη στάση», ανέφερε η εφημερίδα Global Times, που εκφράζει τις απόψεις της κυβέρνησης του Πεκίνου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει αδιαφορία στην περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

Από καθαρά στρατιωτικής πλευράς έγινε γνωστό από το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας ότι θα απαιτηθούν μόλις 14 λεπτά μέχρι οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας να πλήξουν τους στόχους τους, στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της αμερικανικής νήσου Γκουάμ .

Στο ενδιάμεσο διάστημα, βεβαίως, το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα το εάν και κατά πόσο θα προλάβουν να αντιδράσουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα σήμερα, δηλώνοντας ότι η ηγεσία της χώρας αυτής θα πρέπει να είναι «πολύ ανήσυχη» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του. Η κίνηση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο που αφορά στην εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα