Η Κίνα θέλει να ταράξει την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ξεκίνησε σήμερα ένα προθεσμιακό συμβόλαιο πετρελαίου, αποτιμημένο σε γουάν με την προοπτική να αποτελέσει στο μέλλον δείκτη αναφοράς για τις παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου. Ωστόσο, το δημιούργημά της θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις για να κερδίσει μια θέση δίπλα στα διεθνώς αναγνωρισμένα δολαριακά σύμβολα.

O Tim Seymour, managing partner της Seymour Asset Management, σημειώνει ότι επειδή το συμβόλαιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου της Σαγκάης (Shanghai Free Trade Zone), αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας μη Κινέζος θα μπορεί να συναλλάσσεται σε κινεζικές αγορές εμπορευμάτων. Η εμπορική ζώνη, που ξεκίνησε το 2013, είναι ανοιχτή στους ξένους και επιτρέπει την ελεύθερη ροή αγαθών και κεφαλαίων χωρίς δασμούς εισαγωγών.

Αυτό “θα αρχίσει να δημιουργεί μια 24ωρη αγορά trading πετρελαίου, ιδιαίτερα εκεί που βρίσκονται ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές του εμπορεύματος”, λέει ο Seymour.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια άρχισαν να αλλάζουν χέρια σήμερα στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης. Θα διαπραγματεύονται στο κινεζικό νόμισμα, σε μια αγορά που κυριαρχείται από το αμερικανικό West Texas Intermediate που αποτιμάται σε δολάρια και το brent, τον παγκόσμιο ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι το 2017 η Κίνα εισήγε 8,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε σύγκριση με 7,9 εκατομμύρια που εισήγαν οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα