Η Ισπανία στις κάλπες:Οι πρώτες εκλογές στην Ευρώπη μετά τον «τυφώνα» Brexit(Συνεχής ενημέρωση)

BN-LP967_spainb_M_20151209043644Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση λίγες μόλις ημέρες μετά τον πολιτικό και οικονομικό «τυφώνα» που προκάλεσε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας

Η Ισπανία μετά από έξι μήνες βρίσκεται και πάλι στις κάλπες,τηνπρώτη φορά στάθηκε αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μεγάλη πίεση στα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.
Το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο αλλά οι βασικοί μονομάχοι είναι τέσσερις.
Η παραδοσιακή δεξιά, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, η συμμαχία “Ενωμένης Αριστεράς” με το Podemos .

Οι εκλογές γίνονται στη σκιά του Brexit και τα κόμματα  προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν πολιτικά, ανεβάζοντας τους τόνους και ρίχνοντας ευθύνες ο ένας  στον άλλον.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας El Diario μόνο το 33% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι το Brexit επηρεάζει τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι το Λαϊκό κόμμα θα είναι μάλλον πρώτο με ποσοστό όμως που δεν θα αγγίξει το 30% και με λιγότερες έδρες. Για τη δεύτερη θέση παλεύουν η συμμαχία Podemos – Unidos με ποσοστά κοντά στο 25% και οι Σοσιαλιστές με ποσοστά κοντά στο 22%. Βέβαια λόγω του εκλογικού συστήματος, υπάρχει πιθανότητα οι μεν Podemos Unidos να έρθουν δεύτεροι αλλά οι Σοσιαλιστές να πάρουν περισσότερες έδρες.
Μια “απαγορευμένη δημοσκόπηση” μάλιστα, (απαγορευμένη γιατί από την Τρίτη απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων) σε εφημερίδα της Ανδόρας σήμερα, έδειξε ότι το Λαϊκό Κόμμα χάνει ακόμη μια έδρα προς όφελος των Σοσιαλιστών. Το Ciudadanos θα κινηθεί κοντά στο 14% και θα πάρει λιγότερες από 40 έδρες. Σε περίπτωση συμμαχίας με το Λαϊκό Κόμμα, μιας και προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο, το κοινό ποσοστό τους δεν φτάνει για αυτοδυναμία.

Στο μεταξύ στις 10.30 (ώρα Ισπανίας) θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία για τη συμμετοχή.Στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των στοιχείων συμμετοχής έως τις 14.00.Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των στοιχείων συμμετοχής έως τις 18.00.Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάενθ ντε Σανταμαρία και ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου όταν θα υπάρξουν σίγουρα αποτελέσματα.Θα υπάρξουν 210.000 κάλπες, 360 εκατ. ψηφοδέλτια και 870.000 εγχειρίδια με οδηγίες για τους εκπροσώπους των Εφορευτικών Επιτροπών, ενώ το συνολικό κόστος των εκλογών θα φθάσει στα 130,6 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα