Η Ισπανία θα δεχτεί το πλοίο με τους 629 μετανάστες που βρίσκεται ανοικτά της Μάλτας

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius, στο οποίο επιβαίνουν μετανάστες και βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του αρμόδιου τμήματος του ΟΗΕ στην άρνηση τόσο της Ιταλίας όσο και της Μάλτας να δεχτούν την αγκυροβόληση του πλοίου Aquaris στο οποίο επιβαίνουν 629 μετανάστες, εκ των οποίων 100 παιδιά

«Μιλάμε για ανθρώπους… Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

Η παρέμβαση της Κομισιόν έγινε μετά την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει σε πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που επιβαίνουν οι μετανάστες να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της και ζήτησε από τη Μάλτα να ανοίξει τις πόρτες της στο πλοίο. «Όχι» στην υποδοχή του πλοίου είπε όμως και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Aquarius να παραμένει σε διεθνή ύδατα.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», επισήμανε ο κ. Σχινάς.

Έκκληση του ΟΗΕ σε Ρώμη και Βαλέτα

Την επείγουσα αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο ζήτησε και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι οι μετανάστες χρειάζονται γρήγορα βοήθεια.

«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα κρατά σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας ότι η η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Μάλιστα, ο Σαλβίνι με ανάρτησή του στο twitter κάνοντας λόγο για ένα άλλο πλοίο που σκοπεύει να αποπλεύσει με προορισμό την Ιταλία.

«Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε στην ανάρτησή του Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων. «Η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει», ανέφερε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα