Η Θ. Φωτίου παρουσίασε τη νεοσυσταθείσα Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά

Η υπουργός δήλωσε ότι η σύσταση της συγκεκριμένης Γραμματείας αποτέλεσε βούληση της κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα είναι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Ουσιαστικά, παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση και η κατάταξη των 370ν οικισμών των Ρομά, σε τρεις κατηγορίες:
Πρώτον, τις «άκρως υποβαθμισμένες περιοχές», σε περίπου 74 καταυλισμούς.
Δεύτερον, τους «μικτούς καταυλισμούς», με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης, αφού συνυπάρχουν σπίτια και πρόχειρα καταλύματα σε 180 περιοχές.
Τρίτον, τις «γειτονιές», οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού, σε 117 οικισμούς.
Το σύνολο του πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε περίπου 110.000 άτομα.
Η κα Φωτίου έδωσε προτεραιότητα στους καταυλισμούς της πρώτης κατηγορίας και δεσμεύτηκε ότι η χρηματοδότησή τους θα γίνει με κρατικά κονδύλια. Εν συνεχεία, η Ειδική Γραμματέας για την Ένταξη των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν (υποδομές, στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία) σε κάθε τύπο καταυλισμού και οικισμού προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή ένταξη του εν λόγω πληθυσμού.
Από την πλευρά τους, οι περιφέρεις που παρευρέθηκαν, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, τόσο για τις προτάσεις, όσο και για το χρονοδιάγραμμα – εντός δηλαδή του επόμενου διμήνου – όπου θα εξειδικευθούν περαιτέρω οι παρεμβάσεις.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα