Η θρυαλλίδα «Πάνος Καμμένος» και η ζυγαριά του Τσίπρα

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος


Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες και σε μία κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα.

Η ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχει τέλος, με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο να χαρακτηρίζεται ως θρυαλλίδα, καθώς οι πιέσεις που άσκησε “πυροδότησαν” έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων που έφεραν την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Είναι γεγονός πως το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ¨βράζει” για την πορεία της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, ωστόσο όλοι περιμένουν την ώρα των εκλογών προκειμένου να αποδεσμευτούν και να προχωρήσουν σε μια ίσως νέα κυβερνητική συνεργασία.

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έφερε τη μεγαλύτερη κρίση στην κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκε η προσωπική επίθεση στον Νίκο Κοτζιά από τον Πάνο Καμμένο σχετικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων και σύμφωνα πληροφορίες, την εμπλοκή ενός επιχειρηματία παγκοσμίου φήμης.

Οι αποδέκτες των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ αφορούν Ορθόδοξες Εκκλησίες στο εξωτερικό και Πατριαρχεία, ερευνητικά προγράμματα και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν σκοπό την συνέχιση και τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με άλλες χώρες.

Ο Νίκος Κοτζιάς έπειτα από τις βαριές κατηγορίες, απάντησε με τον δικό του τρόπο. Στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος όλων των υπουργείων που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος από το 2016 έχει φτιάξει μια επιτροπή η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια στην οποία συμμετέχουν νομικοί και θεσμικοί παράγοντες και κάλεσε τον Πάνο Καμμένο που το υπουργείο του έχει μυστικά κονδύλια να κάνει το ίδιο.

Η εκρηκτική κατάσταση εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, έφερε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπου κάλεσε τους δυο υπουργούς να σταματήσουν.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά ήταν μια αναπόφευκτη κατάληξη προκειμένου να συνεχιστεί η κυβερνητική συνοχή, ωστόσο ο πρωθυπουργός ενώ “ζύγισε” τις επιλογές του, έστειλε και ένα άκρως αποφασιστικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στον Πάνο Καμμένο, να σταματήσει την διγλωσσία και ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία προσωπική στρατηγική.

Ως προς τη συμφωνία με την πΓΔΜ, η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Ο πρωθυπουργός έχοντας αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί τις Πρέσπες πολιτική του παρακαταθήκη, ενώ έχει αναλάβει και σχετικές δεσμεύσεις ότι θα κυρώσει η παρούσα βουλή τη συμφωνία σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία στη γειτονική Βουλή.

Ενδιαφέρον προκαλεί  αν ο κύριος Κοτζιάς στο μέλλον λάβει αποστάσεις από κάποιες αποφάσεις, ωστόσο ο πρώην πλέον υπουργός έχει αναγνωρισθεί εντός και εκτός Ελλάδος για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε αλλά και για το ήθος που τον διέπει.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα