Η Ευρώπη στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως παρά τις δυσκολίες, δεν ξεχνάει να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στα κράτη-μέλη της, καθώς στο ζήτημα της Ελλάδας και της Κύπρου πήρε σαφή θέση στήριξης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μετά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δόθηκαν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου αλλά και την εξασφάλιση της σταθερότητας που διέπει τη χώρα μας.

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως είναι η πρώτη φορά που σε σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα αποτυπώθηκε η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για eu citizens όπου μπήκε το including 2 greek soldiers), ενώ υπήρξε και η δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο τηςΤουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.

Μήνυμα Πάιατ στην Άγκυρα

Και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζει: «Δεν νίπτουμε τας χείρας μας» αναφερόμενος στο θέμα των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές.

Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο News 24/7, διαψεύδει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να τα βρει μόνη της με την Τουρκία και υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Παρέμβαση Μέρκελ

Σε ανταπόκριση της Handelsblatt με τίτλο «Η Μέρκελ καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Ερντογάν να αποφυλακίσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα