«Η Ευρώπη δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες»

«Η περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια.

«Έγιναν πολλά λάθη τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά», είπε.

«Θεωρούσαν ότι οι Έλληνες πρέπει να τιμωρηθούν»

«Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μια καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο», τόνισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι κατάφερε η κυβέρνησή του: η ανάπτυξη επιστρέφει στο 2% το 2017 και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%, ενώ οι κοινωνικές αδικίες περιορίζονται.

Αιχμές για Μέρκελ

Αναφερόμενος στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί.

«Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, τη μεγαλύτερη πειθώ, επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή -ας μην κρυβόμαστε- η Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας» εξήγησε.

 

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Με πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο άρχισε σήμερα το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Εμ. Μακρόν και Αλ. Τσίπρας συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τον συντονισμό για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ευρωζώνη, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και την επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον Γενάρη του 2018.

 

Το πρόγευμα διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Θέμα της συνόδου είναι η προώθηση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα