Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τεχεράνη θα εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στα ενεργειακά

ΙΡΑΝ-ΣΗΜΑΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις υψηλοτέρου επιπέδου συνομιλίες που είχε εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία με το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει τον στόχο της χώρας αυτής να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όμως κάλεσε την Τεχεράνη να απόσχει από περαιτέρω δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη από την πυρηνική συμφωνία που συνήφθη πέρυσι, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ηγήθηκε μιας ομάδας επτά ευρωπαίων επιτρόπων που πραγματοποίησαν μια μονοήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη όπου συμφώνησαν να συνεργασθουν σε όλα, από τον τραπεζικό τομέα μέχρι την ενέργεια και ζητήματα μεταφορών.

“Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον του Ιράν να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν και θα αισθανθούν σύγουρες να έρθουν στο Ιράν και να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν αυτή τη νέα οικονομική δέσμευση”, δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην Τεχεράνη.

Με προοπτική να ανοίξει μια πλήρης διπλωματική αποστολή της ΕΕ στο Ιράν, μια ομάδα σύνδεσμος της ΕΕ θα σταλεί στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι Μογκερίνι και Ζαρίφ σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν.

“Σήμερα γίνεται μια νέα αρχή στις σχέσεις Ιράν και ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία αυτή ανάμεσα στο ιρανικό έθνος και την Ευρωπαϊκη Ένωση θα αποφέρει κοινά συμφέροντα και παγκόσμια ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ζαρίφ σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια ώστε το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο κύριος στόχος των πυρηνικών συνομιλιών που διεξήγαγε με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η ΕΕ και το Ιράν θα ανταλλάξουν επιχειρηματικές αποστολές κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν το Ιράν να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αναφέρεται στη δήλωση.

Στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που περιελήφθη επίσης στις συζητήσεις, η Μογκερίνι δήλωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι σταθερή στις αρχές της διατηρώντας παράλληλα τον διάλογο με το Ιράν.

Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις περισσότερες από 1.000 εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο Ιράν, για τους βαλλιστικούς πυραύλους του και για το γεγονός ότι χρηματοδοτεί μαχητικές οργανώσεις.

Η Μογκερίνι επανέλαβε ότι δεν θεωρεί πως οι πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που έκανε το Ιράν παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, αν και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα “ανησυχητικό βήμα”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε”, δήλωσε η Μογκερίνι. “Αντιθέτως, το βλέπουμε ως ένα ανησυχητικό βήμα … και ενθαρρύνουμε (το Ιράν) να απόσχει από περαιτέρω βήματα”.

Η Μογκερίνι δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία ήταν σημαντική για να βελτιωθεί το τοπίο της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί για να προωθήσουν τον διάλογο στην περιοχή.

“Κάθε βήμα που θα μπορούσε να περάσει διαφορετικά μηνύματα στην περιοχή, που θα μπορούσε να κλιμακώσει εντάσεις δεν είναι ευπρόσδεκτο από την πλευρά μας”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα