Η Ευρωβουλή ψήφισε «προσωρινό πάγωμα» ενταξιακών της Τουρκίας

mediadefaultimageseurovouli-77 Η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο κοινού ψηφίσματος, το οποίο προσυπέγραψαν έξι πολιτικές ομάδες. Στη ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, 479 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του «προσωρινού παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», 37 εναντίον και 107 τήρησαν αποχή.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ενόψει των Συμπερασμάτων που θα εκδώσουν τα 28 κράτη-μέλη στις 13 Δεκεμβρίου, για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ψήφισμα καλεί τη Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το «προσωρινό πάγωμα», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα πρέπει να οδηγήσει σε «επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας».

Οι εννέα παράγραφοι του ψηφίσματος που εγκρίθηκε αναφέρουν:

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει έντονα τα δυσανάλογα κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η Τουρκία, από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Παραμένει δεσμευμένο να διατηρήσει την Άγκυρα προσδεδεμένη στην Ε.Ε. Καλεί ωστόσο τη Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν ένα προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία.

2. Δεσμεύεται να επανεξετάσει τη θέση του όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης στη Τουρκία. Θα βασίσει την αξιολόγησή του στο κατά πόσον το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκαθίστανται σε όλη τη χώρα. Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πιθανή άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

3. Επαναλαμβάνει ότι η επανεισαγωγή της θανατικής ποινής από τη τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να οδηγήσει σε επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας.

4. Σημειώνει ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 κριτήρια για τον οδικό χάρτη ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων, εκ των οποίων κάποια είναι ιδιαίτερης σημασίας.

5. Σημειώνει ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι σημαντική για τη Τουρκία. Τονίζει ότι η αναστολή της εργασίας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.

6. Καλεί τη Κομισιόν να προβληματιστεί επί των τελευταίων εξελίξεων στη Τουρκία, στην ενδιάμεση αξιολόγησης της έκθεσης για τα εργαλεία προενταξιακής βοήθειας (IPA), που αναμένεται το 2017. Καλεί τη Κομισιόν να εξετάσει τη πιθανότητα αύξησης της στήριξης προς την τουρκική κοινωνία πολιτών από το ευρωπαϊκό εργαλείο για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

7. Καλεί τη Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας να παράσχουν επιπλέον δικαστική συνδρομή στις τουρκικές Αρχές.

8. Υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ε.Ε-Τουρκίας και για τις δύο πλευρές. Αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος αλλά παρατηρεί ότι στις εταιρικές σχέσεις, η βούληση για συνεργασία θα πρέπει να είναι διπλής όψης. Πιστεύει ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει τη πολιτική βούληση καθώς οι ενέργειες της Κυβέρνησης την απομακρύνουν περισσότερο από την ευρωπαϊκή της πορεία.

9. Καλεί τον Πρόεδρο (σ.σ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) να προωθήσει το ψήφισμα αυτό στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, στη Κομισιόν, στο Συμβούλιο, στα κράτη-μέλη, στη Κυβέρνηση της Τουρκίας και στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Ως αποτέλεσμα τροπολογίας της ελληνικής αντιπροσωπείας της ομάδας του ΕΛΚ,  περιλήφθηκε στο ψήφισμα αναφορά που «εκφράζει έντονη ανησυχία για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθόρίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν έναν αιώνα».

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα της Ευρωβουλής δεν έχει νομικό-δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά δεν παύει να στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ασκώντας πιέσεις ενόψει των αποφάσεων που θα λάβουν τα 28 κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα