Η επιστροφή των δανειστών στον απόηχο της Θεσσαλονίκης 

Ώρες μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα οι δανειστές στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη υψηλής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιούν τα κλιμάκια τους στη μεταμνημονιακή εποχή που έχει μπει η Ελλάδα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση θα τεθεί τόσο η διαμόρφωση του προϋπολογισμού όσο και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη περίοδο.

Συγχρόνως σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων θα αποτελούν τόσο η αξιολόγηση των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019, όσο και οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα ανακούφισης

Τα μέτρα ανακούφισης, όπως οι μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, φορολογικών συντελεστών, όπως και η επιστροφή αναδρομικών ύψους 1 δισ. ευρώ σε ένστολους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δανειστών με την κυβέρνηση.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θέσουν το ζήτημα ισοδυνάμων για όλα τα παραπάνω, τα οποία όμως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕ, είναι κοστολογημένα και εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Παράλληλα, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως επίσης τα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ζήτημα το οποίο βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή ατζέντα της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα