Η επιρροή στις ΗΠΑ από δύο μοναρχίες της Μέσης Ανατολής

Ενεργό ρόλο στην απομάκρυνση του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, φέρεται να έπαιξαν ο Τζορτζ Νέιντερ, στενός σύμβουλος του ηγέτη των Αραβικών Εμιράτων και ο Ελιοτ Μπρόιντι, επικεφαλής οικονομικών της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την επιρροή των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στον Λευκό Οίκο.

Ο Νέιντερ φέρεται να προσείλκυσε τον Μπρόιντι, υποσχόμενος έσοδα της τάξεως του 1 δισ. δολ. για την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας του «ταμία» των Ρεπουμπλικανών, από συμβόλαια με τα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μπρόιντι φέρεται να εξασφάλισε περισσότερα από 200 εκατ. δολ. από τέτοια συμβόλαια με τα Εμιράτα. Η σταδιακή προσέγγιση του Μπρόιντι από τον Νέιντερ αποδεικνύει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα για να αυξήσουν την επιρροή τους στον Λευκό Οίκο του Τραμπ.

Ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ έχει προσφέρει ασυλία στον Νέιντερ, έτσι ώστε ο Αμερικανολιβανέζος επιχειρηματίας να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να καταθέσει για τους τρόπους διοχέτευσης κεφαλαίων των Εμιράτων στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ, αλλά και στις επιχειρήσεις του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα, τα οποία συμβουλεύθηκαν οι Times της Νέας Υόρκης, δείχνουν ότι ο Νέιντερ εμφανίστηκε και ως μεσάζων του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Νέιντερ και Μπρόιντι γνωρίστηκαν σε δεξίωση προς τιμήν της ορκωμοσίας του πρόεδρου Τραμπ. Ο 60χρονος Μπρόιντι, παλαιός χρηματοδότης των Ρεπουμπλικανών, είχε αποκτήσει την περιουσία του ως λογιστής της εταιρείας ταχυφαγείων Taco Bell. Ο 58χρονος Νέιντερ υπήρξε αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Middle East Insight και εργάστηκε ως άτυπος απεσταλμένος του συριακού καθεστώτος επί προεδρίας Κλίντον.

Οι δύο άνδρες έγιναν αμέσως φίλοι, ενώ μετά την ορκωμοσία Τραμπ, Μπρόιντι και Νέιντερ άρχισαν να ανταλλάσσουν emails, συζητώντας ανοικτά για την προώθηση των συμφερόντων του Ριάντ. Σε μία από τις ηλεκτρονικές τους συζητήσεις, οι δύο άνδρες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εμπλοκή στον διορισμό της Αν Πάτερσον, της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, σε ανώτατο θώκο στο Πεντάγωνο. Η Πάτερσον θεωρείτο από το Ριάντ φίλα προσκείμενη στον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου και πρώην ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι.

Θερμές σχέσεις

Σαουδική Αραβία και Εμιράτα διατηρούν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μοιάζει ορισμένες φορές να συντάσσεται με τις αραβικές μοναρχίες, παρά με μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όπως έγινε και στην περίπτωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα