Η επιβράδυνση Ευρώπης – Κίνας προβληματίζει τη Federal Reserve

Η επιβράδυνση της οικονομίας σε Ευρώπη και Κίνα και η αυξημένη αβεβαιότητα που οφείλεται στο Brexit και την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον – Πεκίνου για το εμπόριο προβληματίζουν τον πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ. Ο επικεφαλής της Fed, καταθέτοντας χθες στην αμερικανική Γερουσία, είπε πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι υγιής, ωστόσο παραδέχθηκε πως οι προοπτικές της επισκιάζονται από τους παραπάνω εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και από την «αθροιστική επίπτωση» της αύξησης επιτοκίων δανεισμού που είχε κάνει πέρυσι η Fed. «Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε ορισμένες μεγάλες ξένες οικονομίες, ιδιαίτερα σε Κίνα και Ευρώπη», δήλωσε χθες ο Πάουελ ενώπιον της επιτροπής τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας. Προσέθεσε πως η αμερικανική οικονομία έχει αντιμετωπίσει ορισμένους «πλάγιους ανέμους και αντιφατικά σήματα» που θα μπορούσαν να τη βγάλουν ελαφρώς εκτός πορείας.

Ο επικεφαλής της Fed δικαιολόγησε με αυτό τον τρόπο την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αλλάξει νομισματική πολιτική τον Ιανουάριο και να επιδείξει «υπομονή» όσον αφορά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Αναφερόμενος στις απειλές που αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία, ο Πάουελ είπε πως «οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν περισσότερη μεταβλητότητα προς το τέλος του (περασμένου) έτους και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι σήμερα λιγότερο υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη από ό,τι ήταν νωρίτερα το περασμένο έτος». Ανέφερε, επίσης, την αβεβαιότητα που προκαλούν το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και δεν εξέφρασε προτίμηση για περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού ή για τη μείωσή τους. Κατά τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με θετικό ρυθμό το 2019, παρότι θα είναι κάπως χαμηλότερος, ενώ προέβλεψε πως η κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας θα παραμείνει καλή. Προέβλεψε, επίσης, πως η επίπτωση που είχε η αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο αμερικανικό ΑΕΠ ήταν «αρκετά περιορισμένη» και πως θα «ξεθυμάνει» τους επόμενους μήνες.

Στα θετικά σημεία συγκαταλέγεται το γεγονός πως η απασχόληση μεταξύ των ηλικιών 25-54 συνεχίστηκε το 2018 και ότι ενισχύθηκε ο ρυθμός αύξησης των μισθών, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους Αμερικανούς. Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, προειδοποίησε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης. Η παραγωγικότητα είναι υπερβολικά χαμηλή, είπε ο Πάουελ, πολλές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με «σχετικά στάσιμα εισοδήματα», εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να ανέλθουν οικονομικά, ενώ το αμερικανικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε «μη βιώσιμο μονοπάτι». Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είπε πως η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας θα οδηγήσει «παροδικά» τον πληθωρισμό ακόμη πιο κάτω από τον στόχο 2% που έχει η Fed. Τέλος, αναφερόμενος στο επιθυμητό μέγεθος του ισολογισμού της Fed, είπε πως η εκτίμηση της αγοράς για περίπου 1 τρισ. δολάρια «συν μαξιλάρι» είναι λογική ένδειξη.

Ανεργία 4% στην Αμερική

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται πλέον στο δέκατο έτος της αδιάλειπτης επέκτασής της και αν δεν περάσει περίοδο ύφεσης για δύο συναπτά τρίμηνα, αυτή αναμένεται τον Ιούλιο να καταγραφεί ως η μακροβιότερη περίοδος ανάπτυξης στην αμερικανική ιστορία. Η οικονομική ανάπτυξη του 2018 τοποθετείται κοντά στο 3%, ωστόσο για το 2019 οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνσή της στο 2,5%. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η επιβράδυνση θα συνεχιστεί το 2020. Τη Δευτέρα, το 42% των οικονομολόγων αμερικανικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν σε έρευνα της αμερικανικής Εθνικής Ενωσης για την Οικονομία της Επιχειρηματικότητας (ΝΑΒΕ), είχε προβλέψει πως η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2020. Από πολλές απόψεις η Fed έχει φέρει εις πέρας την αποστολή της, καθώς με την ανεργία να βρίσκεται τον Ιανουάριο στο 4%, η αγορά θεωρείται πως βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης, ενώ ο δείκτης που χρησιμοποιεί για τον πληθωρισμό ήταν στο 1,8% στα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, τόσο ο Τραμπ όσο και πολλοί επενδυτές κατηγορούν τη Fed πως αύξησε υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα