Η Εξεταστική για την Υγεία συνεχίστηκε με την κατάθεση του Α. Πανεθυμιτάκη

Συνεχίστηκε, σήμερα, στη Βουλή η εξεταστική για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, με την εξέταση του μέλους της διοίκησης του “Ερρίκος Ντυνάν” και του “Ερυθρού Σταυρού” και πρώην αντιπροέδρου του νοσοκομείου Ντυνάν Αλέξανδρου Πανεθυμιτάκη.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πανεθυμιτάκης υποστήριξε ότι ο πλειστηριασμός ήταν η μοναδική οδός σωτηρίας του νοσοκομείου διότι, όπως ανέφερε, το Ντυνάν τελούσε υπό διάλυση, γεγονός που προερχόταν από τεράστια χρέη του (προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και απλήρωτους εργαζόμενους. Είπε ότι το νοσοκομείο θα έκλεινε εάν δεν γινόταν η διαδικασία που κατέληξε στην πώλησή του.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ηθικά σωστή την μεταπήδησή του στην νέα εταιρεία την Ημιθέα που σήμερα διοικεί το νοσοκομείο, ο κ. Πανεθυμιτάκης απήντησε ότι “το θεωρεί λογικό καθώς συνηθίζεται οι νέες εταιρείες να διατηρούν στελέχη που υπηρέτησαν σε μία θέση και έχουν εμπειρία”. Επίσης είπε ότι το Ντυνάν ήταν “Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργούσε με κανόνες της αγοράς”.

Ο κ. Πανεθυμιτάκης ρωτήθηκε επίσης για τη σχέση του με την οικογένεια Μηστοτάκη και απήντησε ότι έχει συγγενική σχέση ωστόσο παρότι η συγγενική αυτή σχέση δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο διορισμό του στο “Ντυνάν”.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των δωρεάν νοσηλίων ο κ. Πανεθυμιτάκης δήλωσε ότι “δεν ασχολείτο με τα συγκεκριμένα θέματα”, ενώ για το θέμα των αργόμισθων οι οποίοι εκδιώχθηκαν εξαιτίας αυτού του λόγου είπε στα μέλη της επιτροπής ότι κάποιοι εξ αυτών έκαναν αγωγές στο νοσοκομείο διαμαρτυρόμενοι ότι απομακρύνθηκαν από την εργασία τους.

Για το αν είχε εξετάσει το σχέδιο Λιαρόπουλου για την εξυγίανση του νοσοκομείου, ο κ. Πανεθυμιτάκης υποστήριξε ότι “όταν το 2014 το είδε δεν μπορούσε πλέον αν εφαρμοστεί καθώς όλα είχαν αλλάξει τα δεδομένα προς το χειρότερο”.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στην απάντηση του ΕΣΡ σε αίτημα της επιτροπής να παρέμβει, για το γεγονός ότι η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης αποσιωπά τις εργασίες της επιτροπής και τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Ο κ. Μπαλωμενάκης άσκησε κριτική στην απάντηση του ΕΣΡ, το οποίο υποστήριξε ότι δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε, μάλιστα, σε απόφαση του ΣτΕ, στην οποία επισημαίνεται, ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να παρεμβαίνει εφόσον στην ειδησεογραφία των τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών σταθμών παραλείπεται “πλήρως” να μεταδοθεί “ως είδηση κάποιο γεγονός, το οποίο, κατά γενική παραδοχή, είναι εξόχως και ιδιαιτέρως σημαντικό”.

Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι ασφαλώς γεννάται ζήτημα σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή έχει ή δεν έχει διάθεση συνδρομής σε ένα θέμα που προφανώς είναι ζήτημα δημοκρατικής τάξεως. Διατύπωσε δε την πρόταση να προσπαθήσει η επιτροπή να εντοπίσει εάν υπάρχουν περιπτώσεις πλήρους παρασιώπησης του έργου της εξεταστικής και να ζητήσει εν προκειμένω την παρέμβαση του ΕΣΡ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μνημονίου που είχε συναφθεί το 2014, μεταξύ υπουργείου Υγείας, Τράπεζας Πειραιώς και του Ερρίκος Ντυνάν, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Στο μνημόνιο αυτό, υπήρχε ρήτρα η οποία όριζε ότι το Ερρίκος Ντυνάν μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση -και επομένως να μην οδηγηθεί το νοσοκομείο στον πλειστηριασμό- εφόσον δεν εγκρίνονταν αίτημα του νοσοκομείου για χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών του. Όπως προκύπτει από έγγραφο της τράπεζας που ήρθε στα χέρια του προέδρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η προσωρινή διοίκηση του Ντυνάν υπέβαλε εκείνη την περίοδο αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο όμως δεν εξετάστηκε γιατί, σύμφωνα με την τράπεζα, δεν συνοδεύτηκε από επιχειρηματικό σχέδιο.

“Είναι φανερό, λοιπόν”, επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης, ότι “ένα από τα δύο μέρη, η τράπεζα ή η διοίκηση του ιδρύματος, δεν συμπεριφέρθηκε συμβατικά ορθώς” και τόνισε ότι “η επιτροπή πρέπει να εξετάσει εάν οι διοικήσαντες του νοσοκομείου έκαναν ή δεν έκαναν σωστά το καθήκον τους ή αν απλώς περίμεναν το μοιραίο τέλος του Ερρίκος Ντυνάν”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα