«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση», ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, κατά την ισχυρισμό του, δεν είναι έτοιμη για λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να διορθώσει το «λάθος» της, κατά την έκφρασή του, που αφορά την απόφαση της Βουλής για υπόμνηση στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ένωσης.

Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι με την απόφαση της Βουλής η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της. Πρόσθεσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιχειρεί να αιτιολογήσει τη νέα εξέλιξη, καθώς και τη χρονική συγκυρία της.

Αναφέρθηκε επίσης στην ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια ως βασικές προϋποθέσεις της λύσης.

Χωρίς πολιτική ισότητα δεν θα υπάρξει λύση, σημείωσε ο κ. Ακιντζί. Είπε επίσης πως στις συναντήσεις του σήμερα Τρίτη συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, και ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.

Είπε επίσης σε σχέση με ενέργειες που γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δείχνει υπομονή, η οποία έχει και όρια.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στην σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου και του νότιου ιδρυτικού κράτους», σε περίπτωση λύσης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, δεν έχει κατανοήσει τη σημασία αυτού του ζητήματος, για να προσθέσει ότι δεν είναι αρκετή η «απλή πλειοψηφία» στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδία. Ο κ. Ακιντζί είπε, ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις της είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. «Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στην φάση των δημοψηφισμάτων», δήλωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα