Η «Ελληνικός Χρυσός» επιστρέφει 15,3 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Μετά από την ολοκλήρωση μιας δικαστικής διαμάχης με το ελληνικό κράτος η οποία κρατούσε από το 2011, η εταιρεία  Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, επιστρέφει 15,34 εκατομμύρια ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.

Όπως αναφέρει σε εφημερίδα, σύμφωνα με την απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, το ποσό αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση από την ελληνική κυβέρνηση προς την εταιρεία, η οποία είχε στόχο την εξόρυξη χρυσού από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Η δοσοληψία της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο, που κρίθηκε παράνομη από το Ευρωδικαστήριο, έγινε το 2003. Εκείνη τη χρονιά, το Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία TVX Hellas, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, το Δημόσιο πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με το ίδιο ποσό στη -νεοσύστατη τότε- Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Με τους τόκους, το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει πλέον τα 15,34 εκατ. ευρώ. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει αρχική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο τρόπος χορήγησης του εν λόγω ποσού, αποτελεί παράνομη κρατική επιχορήγηση. Η Ελληνικός Χρυσός αλλά και η ελληνική κυβέρνηση είχαν προσφύγει από κοινού κατά της απόφασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα