«Η ελληνική οικονομία θα βγει από το τέλμα μόνο με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από το τέλμα, μόνο με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενώ υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων «πρέπει να αποφύγουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων», κατά την ομιλία του στο 5ο Στρατηγικό Συνέδριο Ανάπτυξης: «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2017».

Ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο αν δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, τα δημόσια έσοδα και κυρίως θα επιτευχθεί μία ανάταση της ψυχολογίας όλων μας.

«Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η στόχευση για τόνωση της υγιούς -το τονίζω- επιχειρηματικότητας» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και σημείωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, «αλλά, πρόσθεσε, η χώρα δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος: «οφείλει η κυβέρνηση να θέσει τους κανόνες και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές σε βασικούς τομείς, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η οικονομία μας για επενδύσεις. Με μείωση της υφιστάμενης φορολογίας επιχειρήσεων, με παροχή κινήτρων, με πάταξη της γραφειοκρατίας, τότε ναι, ο στόχος είναι εφικτός. Και εφόσον επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά στο χάρτη, ενώ παράλληλα στέλνει και ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα όμως να αποφύγουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι αν και έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου, με την ψήφιση νομοσχεδίων που επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας «ωστόσο, παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος των καθυστερήσεων».

Η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού λοιπόν, η δεύτερη ευκαιρία, η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι βελτιωτικές αλλαγές για τον υπολογισμό φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, είναι επιβεβλημένες ενέργειες μαζί με δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως είπε ο πρόεδρος

«Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, είναι απολύτως αναγκαίο να επενδύσουμε και να προτάξουμε τα δικά μας όπλα, τα δικά μας βαριά χαρτιά. Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της δράσης μας» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι: «επειδή τα μεγέθη μας είναι σχετικά μικρά, μόνο μέσω συνεργασιών και συντονισμένων δράσεων μπορούν να βρεθεί ευκολότερα ο δρόμος για τις διεθνείς αγορές».

Ένα άλλο μεγάλο όπλο μας, είναι ο τουρισμός. Για την καλύτερη προστασία του προϊόντος λοιπόν και την περαιτέρω ανάπτυξη του, είναι χρήσιμο να δούμε πως θα τον εξελίξουμε. Όπως είπε, η στόχευσή μας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε την ηγετική θέση που έχουμε στη διεθνή αγορά, αλλά να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

«Τι δεν πρέπει να κάνουμε; Να επιμείνουμε σε ιδεοληπτικές αντιλήψεις, παλαιοκομματικές πρακτικές με στόχο τη δημιουργία πελατειακού ακροατηρίου, αναβλητικότητα, στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Αυτά είναι λάθη του παρελθόντος που εν πολλοίς μας οδήγησαν και στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και της Boussias Communications, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα