Άρθρο του Κώστα Ζαχαριάδης στο insider.gr

Το 2018 υπήρξε μια κομβική χρόνια στην σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Η έξοδος από τα μνημόνια έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια είναι μια ιστορική εξέλιξη, την οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Δεν σηματοδοτεί απλώς την ολοκλήρωση ενός επώδυνου ιστορικού κύκλου, αλλά διαμορφώνει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα: να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε καθεστώς ακραίας λιτότητας, να μην επαναληφθούν τα μοιραία λάθη και οι καταστροφικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας χρεοκόπησαν, να διαμορφώσουμε εκείνο το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο ώστε να ενδυναμώνονται διαρκώς η κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη που αφορούν τους πολλούς, τις πλατιές κοινωνικές πλειοψηφίες.

Το 2018 η Ελλάδα συνέχισε σε μονοπάτι σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, συνέχιζαν να βελτιώνονται οι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες, η ανεργία να μειώνεται και η απασχόληση να ενισχύεται, οι συλλογικές συμβάσεις να επανέρχομαι σταδιακά και οι αδικίες των μνημονίων να αποκαθίστανται βαθμιαία. Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό χωρίς περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, υλοποιούνται οι θετικές εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, θωρακίζεται το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή και σταθερά, αφήνοντας περιθώριο για συνεχείς βελτιωτικές κινήσεις στο δημοσιονομικό και φορολογικό μείγμα πολιτικής.

Στην εξωτερική πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις πολυμερείς σχέσεις και στην πολυεπίπεδη διπλωματία, ενδυναμώνοντας τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο. Στα Βαλκάνια, ασκεί ενεργητική διπλωματία για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, προωθεί λύσεις που στοχεύουν σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, στην ειρήνη και στην συνανάπτυξη. Επίσης επιχειρεί την επίλυση ζητημάτων που ζημίωναν τα εθνικά μας συμφέροντα επί δεκαετίες, όπως το Μακεδονικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και οι διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, ενώ και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο αναπτύσσει στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα με κάθε τρόπο στην θετική επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εργάζονται για την αλλαγή της οικονομικής και πολιτικής ατζέντας και την προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, «χτίζοντας» συμμαχίες με εκείνες τις δημοκρατικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις. Συμβάλλουμε ενεργά στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με στόχο την απομάκρυνση από τις αδιέξοδες πολιτικές της λιτότητας, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα.

Η πολυμετωπική μάχη που δίνουμε θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και προσήλωση και το 2019, χρονιά στην οποία έχουμε τρεις μεγάλες πολιτικές αναμετρήσεις: τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Και στις τρεις εκλογές στοχεύουμε στη νίκη, με βασικό μας ζητούμενο τη συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε το 2015. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, τώρα πρέπει να την βγάλουμε πλήρως από την κρίση και να εφαρμόσουμε την κοινωνική μας ατζέντα και ένα πολιτικό πρόγραμμα με ακόμη πιο διακριτό αριστερό και προοδευτικό πρόσημο.

Κοιτάμε μπροστά, και θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά σε Ελλάδα και Ευρώπη, με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.