Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των επενδύσεων – Ποια πρότζεκτ έρχονται

Παρά το πολιτικό «χάος» που προκαλεί η υπόθεση Novartis και τα εθνικά ζητήματα, το παραγωγικό «κομμάτι» της κυβέρνησης εργάζεται εντατικά πάνω στο μεγάλο στοίχημα των επενδύσεων, με στόχο το 2018 να αποτελέσει ουσιαστικά την αφετηρία των προσδοκώμενων μεγάλων επενδύσεων.

Πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις επιχειρηματιών και ξένων funds με τους αρμόδιους υπουργούς είναι συνεχείς και όπως αναφέρουν στελέχη της Enterprise Greece περίπου 50 επενδυτικά σχέδια, άνω των 2 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στον τουρισμό, στην ενέργεια, στα τρόφιμα και ποτά, στη ναυτιλία, στα χημικά, στην τεχνολογία, και στη βιομηχανία διαχειρίστηκε ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή εντός του 2017.

Μεταξύ των projects που έχουν αναφερθεί είναι η συμμετοχή πολυεθνικής στο Διεθνές Κέντρο Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, για το διαμετακομιστικό κέντρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εκδηλωθεί και αμερικανικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρου παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια.

Παράλληλα, υπάρχουν ιδέες για κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων σε Αττική και Κρήτη, αλλά και ενδιαφέρον για το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώθηκε.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας εστιάζει στους κλάδους της ενέργειας, τουρισμού, υποδομές και καλλιέργειες ( όπως και η Κάνναβη), ενώ ήδη βρίσκονται σε τροχιά έργα σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα ΣΔΙΤ είναι η «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών», συνολικού ύψους επένδυσης 36,2 εκατ. ευρώ, η «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού ύψους επένδυσης 52,6 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι φέτος καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και η καλύτερη επίδοση της δεκαετίας ως προς τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, είχαμε αύξηση 7,1% σε σχέση με το 2016, που έφθασε τα 19,98 δισ. ευρώ και αύξηση 13,2% και 28,83 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Την ίδια στιγμή, σε ετήσια βάση οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις ανέβηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ, μια αύξηση 29,4% σε σχέση με το 2016.

Οι μεγάλες επενδύσεις

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους 2017 ανήλθαν σε 3.304,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 2.462,6 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 34,2%.

Ήδη, ξεχωρίζει η επένδυση της Philip Morris International στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο Όμιλος Μυτιληναίος θα προχωρήσει στην κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμινίου δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων. Η νέα επένδυση αναμένεται στα 400 εκατ. δολάρια, θα εγκατασταθεί στα Ασπρα Σπίτια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, η ΤΕΜΕΣ AE του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου δρομολογεί επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ για ένα δεύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο στην περιοχή Navarino Bay.

Παράλληλα, η εταιρεία Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών θα αναπτύσσει σχέδια 600 εκατ. ευρώ σε υποδομές λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης και η Fraport ξεκίνησε επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ έως το 2021 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα, η Rail Cargo Logistics-Goldair υλοποιεί την κατασκευή της πρώτης φάσης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ σχεδιάζει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. θα δαπανηθούν το τρέχον έτος, για την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οικονομικά του αποτελέσματα, πραγματοποίησε το 2017 επενδύσεις, κυρίως σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς κινητής, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «όσο περισσότερο εμπεδώνεται η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, μαζί με την προοπτική, τις δυνατότητες και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, καθώς και η βεβαιότητα εξόδου από το πρόγραμμα με απομείωση του χρέους, τόσο περισσότερο λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα