Η εθνική τραγωδία αποτέλεσμα αμαρτιών του παρελθόντος

Η μεγάλη αλλά και πικρή αλήθεια ότι η αυθαίρετη δόμηση αποτέλεσε το υπόβαθρο της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες της ημέρας εκείνης να αποτελούν το έναυσμα που μαζί με την έλλειψη συντονισμού Πυροσβεστικής- ΕΛΑΣ οδήγησαν στον απίστευτο απολογισμό της εκατόμβης των νεκρών, αρχίζει να μορφοποιείται, καθώς αποκαλύπτεται όλο το παζλ των πραγματικών γεγονότων και συνθηκών.

Από τα στοιχεία που έρχονται βαθμηδόν στο φως συνάγεται ότι οι θεμελιώδεις ευθύνες βαραίνουν το παρελθόν αλλά και λάθη και παραλείψεις που και αυτά σχετίζονται σε πιθανά λανθασμένο πάγιο επιχειρησιακό σχεδιασμό που εκπονήθηκε στο παρελθόν από τους τότε επιτελείς της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η αντιπολίτευση ενώ επιμένει σε μια κριτική προς την κυβέρνηση η οποία εδράζεται σε πρόχειρα και αποσπασματικά επιφανειακά στοιχεία, αδυνατεί να προχωρήσει σε μια γενναία πολιτική αυτοκριτική καθώς τα κόμματα που την αποτελούν κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, αλλά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Ο χρόνος βεβαίως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και να διορθωθούν πιθανά λάθη και παραλείψεις, γεγονός όμως που δεν αποτρέπει να προαναγγελθούν τα πρώτα είκοσι μέτρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και η άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων.

Ταυτόχρονα αναζητούνται οι απαντήσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων φορέων, που κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές στο «μαύρο κουτί» των συνομιλιών μέσω ασυρμάτων κατά το κρίσιμο διάστημα εκδήλωσης και εξάπλωσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διάλογοι των αξιωματικών της πυροσβεστικής έχουν αποτυπωθεί στο καταγραφικό σύστημα που λειτουργεί στο Ε.Σ.Κ.Ε. (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Χαλάνδρι, κι αναμένεται να ρίξουν φως στη μεγαλύτερη σε ανθρώπινα θύματα φυσική καταστροφή που βίωσε ποτέ η χώρα.

Στην ουσία, εκεί θα εξακριβωθεί αν ποτέ ενημερώθηκε έγκαιρα το Συντονιστικό για τη φωτιά και κυρίως αν, πότε και ποιος έδωσε ή δεν έδωσε εντολή εκκένωσης της φλεγόμενης περιοχής, ως όφειλε και προβλεπόταν βάσει της νομοθεσίας.

«Πυρετώδεις» οι εισαγγελικές έρευνες

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται – εκτός απροόπτου – το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να έχουν κλείσει τον κύκλο της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Την Τρίτη μάλιστα, έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς. Έτσι, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων. Αυτή τη φορά πρόκειται για τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Παράλληλα έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη συνέχεια όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία οι εισαγγελείς θα τα αποτιμήσουν προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα