Η ΕΕ στηρίζει τη Λευκωσία

Καθολική στήριξη στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαδικασία των συνομιλιών στη Γενεύη, αλλά και για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, καταγράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά την ενημέρωση που είχαν οι ηγέτες των χωρών μελών από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εγγυήσεις και ζήτησε την ενεργό βοήθειά των εταίρων στην διαδικασία που θα κορυφωθεί στη Γενεύη από τις 9 ως τις 12 Ιανουαρίου.

Ακολούθως πήραν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Κοινή γραμμή όλων ήταν πως η καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο είναι η ΕΕ, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πρόθεση τους να μεταβούν στη Γενεύη για να λάβουν μέρος στη διεθνή διάσκεψη κάτι που βλέπει με καχυποψία η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες οι κυπριακές θέσεις βρήκαν κατανόηση η οποία αναμένεται να διατυπωθεί και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Όπως μάλιστα ανέφερε στο protothema.gr πηγή που έχει γνώση των διαβουλεύσεων το κλίμα στην ΕΕ είναι ιδιαιτέρως θετικό για τη Κύπρο, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την πολιτική της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα