Η Γουατεμάλα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της χώρας γνωστοποίησε την Κυριακή ότι έδωσε σχετική εντολή. Προηγουμένως, η Γουατεμάλα είχε ταχθεί υπέρ των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την εντολή να μεταφερθεί η πρεσβεία της Γουατεμάλας στην Ιερουσαλήμ γνωστοποίησε χθες ο πρόεδος της χώρας, Τζίμι Μοράλες, λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση του τάχθηκε υπέρ των ΗΠΑ στη διένεξη για το τελικό καθεστώς της πόλης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Με μια σύντομη ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μετακίνηση της πρεσβείας της Γουατεμάλας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή.

Την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης στον αραβικό κόσμο και πέραν αυτού, ακόμη και από μέρους δυτικών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, που είχε καταληφθεί ολόκληρη στον πόλεμο του 1967.

Την Πέμπτη, 128 κράτη αψήφησαν τον Τραμπ και τάχθηκαν υπέρ μιας—μη δεσμευτικής από νομική άποψη—απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προτρέπει τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας.

Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα ήταν μεταξύ των λιγοστών χωρών που, όπως και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.

Οι ΗΠΑ χορηγούν μεγάλα ποσά ως οικονομική βοήθεια στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ της απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ.

Ο Τζίμι Μοράλες, πρώην κωμικός της τηλεόρασης η πολιτική βάση του οποίου αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς χριστιανούς, νωρίτερα φέτος ενεπλάκη σε μια σφοδρή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, όταν μια οργάνωση που δρα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την παραπομπή του σε δίκη και την παύση του από το αξίωμα.

Μολονότι ο Μοράλες μπόρεσε να αποφύγει τελικά την καθαίρεση, απέτυχε να εκδιώξει από τη χώρα τον επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, εν μέσω επικρίσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα