Site icon The Indicator

Η γεωπολιτική «τράπουλα» ανακατεύεται και η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλη ανάκαμψη στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής και να εμβαθύνει περαιτέρω τη σχέση της με τους συμμάχους της, με στόχο να καταστεί ηγέτιδα δύναμη σε Βαλκάνια και Μεσόγειο.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο γενικότερα,  η “γεωπολιτική τράπουλα” ανακατεύεται ξανά και η Ελλάδα καταφέρνει να βγει κερδισμένη και να αναπτύσσει ιδιαίτερες σχέσεις με ισχυρούς παίκτες.

Η Ελλάδα αποτελεί περιοχή κλειδί για την Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ των γειτόνων αλλά και έχει προωθήσει το ενεργειακό τρίγωνο για εξαγωγές αερίων στην Ευρώπη.

Η “κόντρα” που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα, έχοντας όλες τις περγαμηνές, λόγω της γεωπολιτικής σημασίας και γεωγραφικής της εγγύτητας με την Ευρώπη,την Ασία και την Μέση Ανατολή, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα, έχοντας ολοκληρωθεί ο πρόσφατος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, υπήρξε επιστέγασμα της αμοιβαίας δέσμευσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, αναφέρονται σε έξι θεματικές που εστίασαν οι υπουργοί και τα επιτελεία τους.

 Αυτά είναι:

-Περιφερειακή Συνεργασία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία, Επαφές των Πολιτών.

Περιφερειακή Συνεργασία

Όπως σημειώνει το κοινό ανακοινωθέν που δημοσίευσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, την ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή του λαού τους, και τον στόχο της περαιτέρω σύνδεσης των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών». Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήρια αρχή για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων.

Eπιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που συμβάλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

«Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί», σημειώνει η ανακοίνωση.

Τέλος, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Άμυνα και Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως η διεθνής τρομοκρατία και η αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρική τους σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, έχοντας ως βασικό στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, καθώς και την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, οι δυο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους σε ζητήματα επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας. Όπως σημειώθηκε, αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε πολλές σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η κατάσχεση όπλων και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων και η εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.

Εμπόριο και Επενδύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και για το άνοιγμα ενός νέου οικονομικού κεφαλαίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς συνεχίζει την πορεία της προς την ανάκαμψη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή, λέγοντας ότι σκοπεύουν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου. Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με τις δύο κυβερνήσεις να δεσμεύονται για τη συνέχιση της συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Ενέργεια

Οι δύο κυβερνήσεις σημείωσαν την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισαν την πρόσφατη άμεση αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ επαίνεσαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε ενεργειακά έργα που σχετίζονται με την διεύρυνση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξη τους στην ενίσχυση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό EastMed με έναν εμπορικά εφικτό τρόπο.

Επαφές των Πολιτών

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και τον ζωτικό ρόλο που αυτές οι σχέσεις διαδραματίζουν για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης. Ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής FLEX το καλοκαίρι του 2019.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για το πρόγραμμα Fulbright στην 70η του επέτειο, τονίζοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου στον επόμενο διάλογο που θα γίνει στην Ελλάδα το 2019.

 

Exit mobile version