Η Γερμανία προειδοποιεί την Ιταλία για κλειστά σύνορα

kmlkljkH Γερμανία στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στην Ιταλία,καλώντας την να αποφύγει να κατευθύνει τους μετανάστες βόρεια προς την Αυστρία και τη Γερμανία, καθώς θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στην κυκλοφορία κατά μήκος ενός σημαντικού διαδρόμου μεταφορών στον άξονα βορρά-νότου.

«Η Ιταλία δε μπορεί να περιμένει να παραμείνει ανοιχτό για πάντα το πέρασμα Μπρένερ», προειδοποίησε ο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ  στο τηλεοπτικό κανάλι ORF κατά την επίσκεψή του στην Αυστρία για να συναντήσει ομολόγους του από άλλες γερμανόφωνες χώρες, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν μπορεί «να καθοδηγεί πια άτομα προς τον βορρά, όπως στο παρελθόν».

«Ελπίζουμε ότι δε θα χρειαστεί να αποφασίσουμε για τέτοια θέματα», είπε ο ντε Μεζιέ στο ORF. Πρόσθεσε όμως ότι θα εξαρτιόταν επίσης και από την συμπεριφορά της Ιταλίας. «Υποθέτουμε βεβαίως ότι ο αριθμός των μεταναστών που έρχεται στην Ιταλία δεν είναι υψηλός. Υποθέτουμε επίσης πως η Ιταλία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε, προσθέτοντας ότι είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Αυστρίας.

Ο ντε Μεζιέ δήλωσε ότι εαν ο αριθμός των αφιχθέντων μείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία θα άρει τους συνοριακούς ελέγχους που έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στις μεταφορές και έχουν εξαγριώσει πολλά άτομα που ταξιδεύουν στη Γερμανία από την Αυστρία.

“Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αν οι αριθμοί παραμείνουν τόσο χαμηλοί, δεν θα συνεχίσουμε τους συνοριακούς ελέγχους πέρα από τις 12 Μαϊου”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θέλει να είναι έτοιμη έτσι κι αλλιώς για το ενδεχόμενο αλλαγής στη τάση ροής των μεταναστών.

Η Αυστρία, η οποία έχει παίξει κυρίως το ρόλο του αγωγού προς τη Γερμανία για μετανάστες οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη από το περασμένο φθινόπωρο, έπαιξε επίσης έναν ηγετικό ρόλο στο κλείσιμο της κύριας οδού που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα.

Ενώ επιστρέφουν οι ψηλότερες θερμοκρασίες στην ήπειρο, η Αυστρία προετοιμάζεται για την άφιξη περισσότερων μεταναστών που διαλέγουν άλλη δίοδο, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Ιταλίας προς το βορρά αφού διασχίσουν τη Μεσόγειο από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Λιβύη.

Η Βιέννη είπε ότι προετοιμάζεται να θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου αν χρειαστεί στο πέρασμα Μπρένερ στην μεθόριο Αυστρίας-Ιταλίας, μια σημαντική πύλη για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ της Ιταλίας και των βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία.

Η Αυστρία είπε ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι – έλεγχοι οχημάτων και μέτρα ελέγχου μαζών όπως οδοφράγματα και ένας φράχτης που μοιάζει με αυτόν στα νότια σύνορά της με τη Σλοβενία – θα τεθούν σε ισχύ στο Μπρένερ αν το απαιτούν οι αριθμοί των αφιχθέντων.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα