Η Γαλλία σε ρόλο μεσολαβητή στην αραβοϊσραηλινή διένεξη

φκφκδφξΤην ερχόμενη Παρασκευή, με γαλλική πρωτοβουλία, η διεθνής κοινότητα κάνει άλλη μια επιχείρηση αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην αραβοϊσραηλινή διένεξη με λίγες προοπτικές επιτυχίας. Απόντες οι πρωταγωνστές.

Οι δύο πρωταγωνιστές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος, θα κάθονται χιλιόμετρα μακριά και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν την ερχόμενη Παρασκευή η Γαλλία θα συζητά στο Παρίσι τις προοπτικές ειρήνευσης στην Εγγύς Ανατολή. Από τον Νετανιάχου και τον Αμπάς εξαρτάται εάν εκτός από τα έξοδα της διοργάνωσης και του ταξιδιού των συμμετεχόντων θα σημειωθεί κινητικότητα στις στάσιμες διαπραγματεύσεις για την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Παρά τον σκεπτικισμό, τα μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας από τις ΗΠΑ και την εχθρική αποδοχή της ιδέας από τους Ισραηλινούς, το Παρίσι δεν έδειξε να αποθαρρύνεται. «Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την κατάσταση» δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. «Χωρίς ειρήνη δεν υπάρχει ασφάλεια». Η Γαλλία ανησυχεί για την έξαρση της βίας που σημειώνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τότε που Παλαιστίνιοι άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών. Οι γάλλοι διπλωμάτες περιγράφουν την κατάσταση ως πυριτιδαποθήκη, την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο πόλεμο της Συρίας και στο προσφυγικό.

Από τότε που απέτυχαν οι ειρηνευτικές προσπάθειες των Αμερικανών επικρατεί στασιμότητα. Εκπρόσωποι από 20 προσκεκλημένες χώρες θα επιδιώξουν να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία και να αναγκάσουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ξαναρχίσουν το διάλογο. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το μάθουμε σε λίγες μέρες.

Ο στόχος είναι να προσκληθεί στις συνομιλίες το κουαρτέτο για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) αλλά και χώρες με δικαίωμα βέτο, ακόμη και χώρες από τον αραβικό κόσμο. Αυτή η σύνθεση ενοχλεί τους Ισραηλινούς που θεωρούν ότι έτσι θα τεθούν υπό πίεση. Ο Νετανιάχου πάντα υποστήριζε τη λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων χωρών, ακόμη και όταν την περασμένη εβδομάδα έκανε στροφή προς τα δεξιά. Έτσι αποκηρύσσει τη γαλλική πρωτοβουλία και προκρίνει άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους μακριά από τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

Το Ισραήλ θέλει άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα

Προχθές ο Νετανιάχου έφερε ξανά στο προσκήνιο αιφνιδιαστικά μια ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 σαουδαραβικής προέλευσης, λέγοντας ότι περιλαμβάνει θετικά στοιχεία. Αυτή προτείνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του Ισραήλ. «Υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής μιας λύσης που δεν θα λαμβάνει υπόψη τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ», σχολιάζει η Ζίλα Χέρσκο, πολιτική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, σχετικά με τη γαλλική πρωτοβουλία. «Χωρίς άμεσο διάλογο οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να κάνουν συμβιβασμό σε αυτόν τον τομέα». Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι Παλαιστίνιοι που φοβούνται ότι σε άμεσες διαπραγματεύσεις θα βρεθούν σε αδύναμη θέση. Η στήριξή τους προς το Παρίσι είναι δεδομένη.

Ο πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι, όπως και στο Ιράν, μια διεθνής διάσκεψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση. Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι οι Γάλλοι θα προχωρήσουν στη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους σε περίπτωση αποτυχίας μια διεθνούς διάσκεψης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει προοπτική λύσης. Για να βγει το ζήτημα από το αδιέξοδο, η γαλλική διπλωματική μηχανή έχει μπει σε τροχιά διεργασιών εδώ και καιρό, ενώ τελευταία ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εμφανίστηκε στην Ιερουσαλήμ επιδεικτικά ως φίλος του Ισραήλ. Η Γαλλία έχει πολλά εσωτερικοπολιτικά συμφέροντα που την ωθούν να λύσει τη διένεξη. Στη Γαλλία άλλωστε υπάρχουν μεγάλες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες.

Στη συνάντηση της Παρασκευής οι Γάλλοι θα επιμείνουν στον καλύτερο συντονισμό της διεθνούς κοινότητας και θα ζητήσουν κίνητρα που να οδηγήσουν τις δύο πλευρές σε συγκεκριμένα βήματα προόδου.

πηγή: DW

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα