Η Βρετανία αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017

Η Βρετανία αναθεώρησε ανοδικά τις επίσημες προβλέψεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2017, αλλά τις υποβάθμισε για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2017, τον πρώτο μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit.

Το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) προέβλεψε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 2% το 2017, σε σχέση με 1,4% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου, αλλά χαμηλότερα από το 2,2% που ήταν η πρόβλεψη ένα χρόνο νωρίτερα, πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Hammond δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το OBR προβλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για το 2018 συγκριτικά με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 1,7%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 και το 2020 προβλέφθηκε στο 1,7% και το 1,9% συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,1% και για τα δύο χρόνια. Έως το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2%, η ίδια πρόβλεψη με τον Νοέμβριο.

Η βρετανική οικονομία αναμενόταν να επιβραδυνθεί σημαντικά μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο. Ωστοσο, οι καταναλωτές συνέχιζαν να δαπανούν βοηθώντας την οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%, ταχύτερα από όλες τις άλλες οικονομίες της Ομάδας των 7 το 2016 εκτός της Γερμανίας.

Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί καθώς η υποτίμηση της λίρας μετά το δημοψήφισμα οδήγησε σε άνοδο τον πληθωρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα