Η βελγική κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για το μέλλον του Κάρλες Πουτζδεμόν

Καμία ανάμειξη αναφορικά με το μέλλον του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και των άλλων Καταλανών αξιωματούχων που έχουν καταφύγει στις Βρυξέλλες δεν θα έχει η βελγική κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.

Ο Κόεν Γκέενς είπε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί μια «αποκλειστικά νομική διαδικασία», που γίνεται ανάμεσα στις δικαστικές αρχές, χωρίς παρεμβάσεις διπλωματών ή κυβερνήσεων.

Σε αντίθεση με τις συνήθεις διεθνείς εκδόσεις «η εκτελεστική εξουσία δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Όλα γίνονται μέσω της άμεσης επαφής μεταξύ των δικαστικών αρχών».

Το ερώτημα για τον καταζητούμενο πλέον Κάρλες Πουτζδεμόν είναι για πόσο διάστημα θα μπορέσει να καθυστερήσει την έκδοσή του στην Ισπανία. Η ισπανική Δικαιοσύνη κατηγορεί τον ίδιο και τους άλλους τέσσερις πρώην υπουργούς που τον ακολούθησαν στο Βέλγιο μεταξύ άλλων για στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος (αναφορικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος) για το ρόλο που έπαιξαν για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της πλούσιας περιφέρειας. Όσο περισσότερο μπορέσει να καθυστερήσει την διαδικασία έκδοσής του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παίξει κάποιο ρόλο ή ακόμη και να κατέβει ως υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση στην Καταλονία.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία στο Βέλγιο, από τη σύλληψη μέχρι την έκδοση του Πουτζδεμόν -περιλαμβανομένων των εφέσεων- μπορεί να πάρει έως και δύο μήνες.

Ο Βέλγος δικηγόρος του καθαιρεθέντος Καταλανού προέδρου δεν σχολίασε ακόμη την είδηση περί έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, Έχει πει, όμως, ότι ο πελάτης του θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να εμποδίσει την έκδοσή του, χωρίς να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Βέλγιο είπαν ότι έλαβαν αργά χθες (Παρασκευή) το ένταλμα και μπορεί να ανακρίνουν τον Πουτζδεμόν τις προσεχείς ημέρες.

«Θα το μελετήσουμε και θα το αναθέσουμε σ’ έναν εφέτη ανακριτή», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ φαν ντερ Σιπτ«Αυτό μπορεί να γίνει αύριο, μεθαύριο ή και τη Δευτέρα… Δεν βιαζόμαστε.»

Ο Πουτζδεμόν έχει πει ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τη βελγική δικαιοσύνη, αλλά ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ισπανική δικαιοσύνη, η οποία, όπως ισχυρίζεται, είναι πολιτικοποιημένη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα