Η αύξηση του εξωτερικού δανεισμού συνιστά ένδειξη εξόδου της Ρωσίας από την ύφεση

Ο εξωτερικός δανεισμός τη Ρωσίας έφθασε στο πιο υψηλό επίπεδο, σε σχέση με την περίοδο πριν επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία, γράφει η ρωσική RBK επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements (BIS)), Η τελευταία αύξηση εξωτερικού δανεισμού είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια, δηλαδή πριν την επιβολή των κυρώσεων.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 το συνολικό ποσό των δανείων που δόθηκαν σε ρωσικές εταιρείες, τράπεζες και στο κράτος αυξήθηκε κατά 3,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία της BIS που δόθηκαν την Πέμπτη στην δημοσιότητα.
Μετά το 2013, επακολούθησαν τέσσερα «αρνητικά» χρόνια, και ο εξωτερικός δανεισμός ο οποίος κατέγραφε πτώση επί 15 κατά σειρά τρίμηνα, μειώθηκε  κατά 107 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Αιτίες αυτής της μείωσης που παρατηρήθηκε στον εξωτερικό δανεισμό, ήταν η ύφεση της ρωσικής οικονομίας και η απροθυμία  των ξένων τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε Ρώσους εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρχαν με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
¨Όπως επισημαίνει η αναλύτρια της «Νορντέα Βάνκ» Τατιάνα Εβτοκίμοβα, η επιβολή των νέων κυρώσεων, παρότι εξαρτάται σε ποιόν επιβάλλονται οι κυρώσεις, ενδέχεται να  επηρεάσει και πάλι τον εξωτερικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο  για τις ρωσικές εταιρείες  να επενδύουν σε ξένα ομόλογα.
Ωστόσο, ο Σεργκέι Πούχοβ, ένας διακεκριμένος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου «Κέντρο Ανάπτυξης» που υπάγεται στη Ανώτατη Σχολή Οικονομίας, εκτιμά ότι «η αύξηση του εξωτερικού δανεισμού συνιστά μια από τις ενδείξεις εξόδου της ρωσικής οικονομίας από την ύφεση και αναθέρμανσης της. Αυτή μάλιστα η ένδειξη, εκτιμά ο Πούχοφ συμβάλλει στο να διατηρείται το ενδιαφέρον για την Ρωσία, παρότι εξακολουθούν να ισχύουν οι  κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων, παρότι οι κυρώσεις δεν αφορούν όλους τους τομείς».,
Ο ίδιος μάλιστα διαπιστώνει από τα  στοιχεία που αφορούν το ισοζύγιο πληρωμών, δείχνουν ότι  οι ρωσικές εταιρείες αντί να περιορίζουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές , τις αυξάνουν όχι μόνο μέσω των πιστωτών και όσων προβαίνουν σε άμεσε ξένες επενδύσεις, αλλά και μέσω δανείων που εξασφαλίζουν στις διεθνείς αγορές.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου οικονομικών μελετών του Ινστιτούτου  Γκαϊντάρ, Μιχαήλ Χρόμοφ , θεωρεί ότι η κατάσταση με τον εξωτερικό δανεισμό είχε φθάσει στο απροχώρητο. Ενώ όμως, όπως λέει, το καθεστώς των κυρώσεων εξακολουθεί να ισχύει και δεν άλλαξε σε σχέση με την Ρωσία, όπως επίσης δεν παρατηρείται καμία οικονομική ανάπτυξη, θεωρεί ότι ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση του εξωτερικού δανεισμού είναι η ενίσχυση του ρουβλίου, η οποία κάνει τα δάνεια σε συνάλλαγμα ποιο συμφέροντα για τους ρώσους δανειολήπτες. Επισημαίνει δε ότι για τους ξένους δανειστές αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει σταθερή ισοτιμία, τη στιγμή παρατηρείται πτώση της τιμής του πετρελαίου.
(Πηγή: RBK)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα