Η Αυστραλία αφαιρεί την υπηκοότητα από στρατολόγο του Ισλαμικού Κράτους

Οι αρχές της Αυστραλίας αποφάσισαν να αφαιρέσουν την υπηκοότητα της χώρας από τον 27χρονο Νιλ Πράκας, από τη Μελβούρνη, ο οποίος κατηγορείται πως ήταν μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Καμπέρα σήμερα.

Ο Πράκας, που φέρεται να ήταν εξέχων στρατολόγος του ΙΚ, ειδοποιήθηκε ότι δεν είναι πλέον πολίτης της Αυστραλίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον.

Εξάλλου, οι αυστραλιανές αρχές επέδωσαν επίσημο αίτημα έκδοσής του στις τουρκικές αρχές. Το αίτημα αφορά σωρεία κατηγοριών σε βάρος του νεαρού στην Αυστραλία για τρομοκρατία, διευκρίνισε ο Ντάτον σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα.

Με βάση τον νόμο στην Αυστραλία, ένα πρόσωπο που έχει διπλή υπηκοότητα μπορεί να αποστερηθεί την αυστραλιανή για «αντεθνική» δράση, εάν «ενεργήσει εναντίον της Αυστραλίας» εντασσόμενος σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Κατά την ανακοίνωση του Ντάτον, η αποστέρηση της υπηκοότητας πολιτών με διπλή ιθαγένεια για τέτοιου είδους υποθέσεις έχει αποφασιστεί σε 12 υποθέσεις.

Ο Πράκας φέρεται να έχει επίσης την υπηκοότητα των Νήσων Φίτζι και ρίζες στα Φίτζι, στην Ινδία και στην Καμπότζη.

Πιστεύεται ότι ο νεαρός έφυγε από τη Μελβούρνη για τη Συρία το 2013, άλλαξε το όνομά του σε Αμπού Χάλεντ αλ Καμπόντι κι έγινε εξέχων στρατολόγος του Ισλαμικού Κράτους.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας τονίζει πως ο Πράκας θα πρέπει να δικαστεί και να εκτίσει όποια ποινή του επιβληθεί από τη δικαιοσύνη στη χώρα πριν προχωρήσει η διαδικασία έκδοσής του.

Ο Πράκας – «πολύ επικίνδυνο» πρόσωπο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστραλίας – κρατείται στην Τουρκία αφότου συνελήφθη, τον Οκτώβριο του 2016, καθώς προσπαθούσε να περάσει από τη συριακή στην τουρκική επικράτεια με πλαστά έγγραφα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα