Η Αστική Δημοκρατία στο Απόσπασμα!

Άρθρο του Θεόφιλου Βανδώρου


Ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο του CNN Κριστίν Αμανπούρ, ο Γερμανός Βουλευτής Νόρμπερτ Ρότεγκεν ( Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας) για τις έκτακτες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, απάντησε πως δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, η Τερέζα Μέι επέλεξε να ενδυναμώσει τη θέση του κόμματός της αλλά και της ιδίας μέσω της εκλογικής διαδικασίας, τονίζοντας όμως πως οι εκλογές δεν θα βοηθήσουν στη μετριοπάθεια που χρειάζεται ώστε να τελεσφορήσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Παραδέχτηκε βέβαια, πως πριν έδινε ένα ποσοστό 10-15% στη πιθανή μεταστροφή της Βρετανικής απόφασης για έξοδο, αλλά συνέχισε σχολιάζοντας πως τώρα με τη κήρυξη των εκλογών το ποσοστό αυτό μηδενίστηκε…

 Μοιάζει παράξενα με το επιχείρημα μετά τις εκλογές του 2015 στην Ελλάδα, όταν είχε εκφρασθεί από σχεδόν όλους τους πολιτικούς των Γερμανών και Ευρωπαίων Εταίρων, πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει σε τίποτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας…

Το βασικό επιχείρημα του κ. Ρότεγκεν είναι πως οι εκλογές θα προκαλέσουν πόλωση και αντιπαράθεση, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η μετριοπάθεια και οι πρακτικές λύσεις .

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, τίποτα δεν θα έχει αλλάξει πέρα από το γεγονός πως θα έχουν χαθεί δύο η τρεις μήνες … Επιχείρημα που στην Ελλάδα μας ακούγεται εφιαλτικά γνώριμο (επαναλαμβανόμενο διαρκώς και από την αντιπολίτευση)…

Στη συνέχεια περιέγραψε τη βασική διαφωνία ως προς τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι ( Ξαφνικά η Αγγλία παύει να ανήκει στην Ευρώπη ..?) θέτουν το ζήτημα “με ποιο τρόπο θα πληρωθεί ο λογαριασμός” ενώ οι Βρετανοί απαντούν: “Όχι δε χρωστάμε τίποτα” … Στη συνέχεια οι “Ευρωπαίοι” αναφέρουν: Να διαπραγματευτούμε για το “διαζύγιο” και οι Βρετανοί λένε πως θέλουμε να συζητήσουμε για την αποχώρηση και τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε.

Κατέληξε, λέγοντας πως μόνο αν η Τερέζα Μέι κερδίσει με ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό θα υπάρξει η δυνατότητα μίας “ευελιξίας” στις διαπραγματεύσεις επειδή μόνο έτσι θα μπορέσει να βρεθεί κοινός τόπος με το”Ευρωπαϊκό στυλ συμπεριφοράς” …

Σε επόμενη ερώτηση για τις Γαλλικές εκλογές και τη πιθανότητα επικράτησης κομμάτων με σαφή αντι – Ευρωπαϊκό προσανατολισμό (βλέπε Λεπέν), απάντησε πως σε μια εποχή που ο δυτικός τρόπος ζωής βρίσκεται σε κίνδυνο και οι απειλές από το “εξωτερικό” πληθαίνουν, αντί να προτάσσονται οι ευρωπαϊκές αξίες και οι ηθικές αρχές, ενώ ο “κρατικός εγωτισμός” έχει διογκωθεί λέγοντας πως θα πρέπει να αγωνιστούμε για να τον αντιμετωπίσουμε …

Συνέχισε τονίζοντας πως αν οι Ευρωπαϊκές αξίες και αρχές δεν υποστηριχτούν, τότε το όλο εγχείρημα της Ε.Ε. παύει να έχει την σημασία και την έννοια που οδήγησαν στη δημιουργία της Ένωσης.

Ανέφερε τέλος πως οι “εθνικιστικές σειρήνες” θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και πως οι Λαοί αντιλήφθηκαν πως εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της ίδιας της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Εκείνο που μένει στο ψύχραιμο παρατηρητή είναι να εντοπίσει τρία σημαντικά σημεία σε σχεση με την κατά τα άλλα συνετή δήλωση του κ. Προέδρου Ρότεγκεν :

  1. Η απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας που εστιάζει μια σαφή αδυναμία της Ε.Ε. από την μετά-Μάαστριχτ εποχή.

  2. Η Οικονομικόνομική προσκόλληση και εμμονή σε λογαριασμούς, μνημόνια και “συμβόλαια”, δηλαδή το “Ευρωπαϊκό στυλ συμπεριφοράς” εις βάρος κάθε αρχής, αξίας και ηθικής που έχει προτάξει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο μέσα από σειρές αγώνων και μάλιστα σε διάρκεια δύο αιώνων μετεξέλιξης .

  3. Η αντίφαση να καλείς τους λαούς της Ηπείρου να αγωνιστούν ενάντια σε “κρατικούς εγωτισμούς” όταν το κράτος και οι μηχανισμοί που εκπροσωπείς με τρόπο “άγαρμπο” επιδεικνύουν παντελή αδιαφορία για κάθε αποτέλεσμα εκλογικό που δεν βαδίζει σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους.

Η σύγχυση περί “Δημοκρατίας” διαφαίνεται στις αντιφάσεις των επιχειρημάτων όσων ανέχτηκαν και ευνοούν τις κάθε είδους “ελίτ”, τις οικολογικές καταστροφές που οι πολυεθνικές προκαλούν για το κέρδος, την ύπαρξη δύο μέτρων και δύο (ή και περισσότερων) σταθμών, την εντεινόμενη παρέμβαση στη δικαιοσύνη και τον φανατικό προσανατολισμό σε μια κοινωνία με ταξική διαστρωμάτωση που προσομοιάζει στο Μεσαίωνα όπου μόνο δούλοι και Αφέντες μπορούν να υπάρξουν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχικά δημιουργήθηκε με σκοπό να αποκλειστεί μια καταστροφή σαν εκείνες του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσίου Πολέμου αλλά και ως ένας φάρος που θα φωτίζει με τις αρχές του ανθρωπισμού και θα προτάσσει τις αξίες της Αστικής Δημοκρατίας.

Στη πορεία πολλά έχουν μεταλλαχθεί, η ίδια η κατοχή των μέσων παραγωγής έχει τρομακτικά μετεξελιχθεί οδηγώντας στη δημιουργία πολυεθνικών κολοσσών με τζίρους ετήσιους που είναι δύο η και τρεις φορές ανώτεροι από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Οι κανόνες όμως και οι μηχανισμοί διακυβέρνησης, τα Συντάγματα και οι Νόμοι έμειναν τραγικά πίσω σε αυτή τη κούρσα,  αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για κάθε είδους “παραθυράκι” που δίνει το πλεονέκτημα στους οικονομικά ισχυρούς. Έρχεται να επαληθευτεί “κάποιος” που είχε πει : ” Η Αστική Δημοκρατία δίνει το ίδιο δικαίωμα στον άπορο αλήτη και τον αριστοκράτη να κοιμηθούν κάτω από ένα γεφύρι” … Με τη διαφορά όμως πως αυτή την εποχή σε άπορους χωρίς δικαιώματα μετατρέπονται ολόκληροι λαοί …

Σε ετούτο το σημαντικό ζήτημα και η Ε.Ε. έμεινε τραγικά απαθής και περιορισμένης αντίληψης όσον αφορά στις εξελίξεις … Ουσιαστικά “βόλευε” μια Ε.Ε. με οικονομοτεχνικές ταχύτητες φωτός και ακρωτηριασμένες πολιτκές και κοινωνικές ευαισθησίες.

Τελειώνοντας, εκείνο που τελικά στήνει την Αστική Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία στο Απόσπασμα, είναι η καταπάτηση των βασικών κανόνων του παιχνιδιού … Και τότε παρεμβαίνει είτε ως από μηχανής θεός ο διαιτητής ή οι ίδιοι οι “Φίλαθλοι” μετατρεπόμενοι σε Οργισμένους Εκδικητές … ορμούν στο γήπεδο και ως άλλοι σύγχρονοι Βάρβαροι …καταστρέφουν τη Ρώμη …

  (κι αυτή τη φορά ούτε οι χήνες δε θα τη σώσουν) …

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα