Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως όπλο πίεσης στη κυβέρνηση για την αξιολόγηση

αρχείο λήψης

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να πετύχει κάποια χαλάρωση στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα «κόκκινα δάνεια» και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με Τα Νέα,ο Βλάντις Ντομπρόβσκις συνέδεσε την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το bail in.Συγκεκριμένα, θύμισε τη δήλωση του Eurogroup ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους, θα κινδυνεύσουν με κούρεμα οι καταθέσεις.

Σήμερα, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα.Σε αυτό το κλίμα, πάντως, η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ καθυστερεί και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να ληφθεί σχετική απόφαση στο EuroWorking Group της Πέμπτης, με τη συζήτηση του θέματος να μετατίθεται για το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στο διάστημα 9-25 Νοεμβρίου. Επομένως, αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου. Ένα σενάριο προβλέπει να δοθεί έγκριση από το Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση αν διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος.

Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα δρόμου για να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες για τα 2 δισ. ευρώ, ει δυνατόν ώς το τέλος της εβδομάδας. Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΧΣ.

Θα ακολουθήσει μια ακόμη δέσμη προαπαιτουμένων για το 1 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι κυρίως χρηματοπιστωτικά. Το Ασφαλιστικό και κάποια φορολογικά θα αντιμετωπιστούν στη διάρκεια της αξιολόγησης.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα