Η Αθήνα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με πληθώρα εκδηλώσεων που αναδεικνύουν κάθε διάσταση του προσφυγικού τιμάται στην Αθήνα η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

“Προσφυγικό: Σημερινές προκλήσεις – αυριανές προοπτικές” είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις 10 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα). Μιλούν οι: Γ. Μπαλάφας (ΥΦΜΕΠΟ), Γ. Αγγελόπουλος (ΓΓ υπ. Παιδείας), Δ. Καρέλλας (ΓΓ Πρόνοιας), Γ. Μπασκόζος (ΓΓ Δημόσιας Υγείας). Χαιρετισμό απευθύνουν οι: Φ. Παντιώρα (Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων), Φ. Λεκλέρκ (Υπατη Αρμοστεία), Τζ. Ρόκκο (ΔΟΜ).

«Υποστηρίζοντας τις ζωές των προσφύγων: Από την Κρίση στην Ενσωμάτωση» είναι το θέμα του φόρουμ που διοργανώνουν η πρεσβεία του Καναδά και το Χαμόγελο του Παιδιού στις 12 το μεσημέρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Μιλούν: Γ. Μπαλάφας (ΥΦΜΕΠΟ), Ντ. Ντεροζιέ (πρεσβεία του Καναδά), Κ. Γιαννόπουλος (Χαμόγελο του Παιδιού), Φ. Λεκλέρκ (Υπατη Αρμοστεία), Δ. Εσδράς (ΔΟΜ), Κ. Μπράουν (Α’ Γραμματέας υπ. Μετανάστευσης του Καναδά). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Π. Χαρίτος.

«Άκουσε την ιστορία μου» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη), όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν προσωπικά αφηγήσεις ζωής από πρόσφυγες με τη μεσολάβηση διερμηνέα. Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Ασυλο που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας και χρηματοδότηση της ΕΕ.

Το ντοκιμαντέρ “Ξεχασμένα Χαμόγελα” με θέμα την ανθρώπινη διάσταση της σημερινής προσφυγικής κρίσης προβάλλεται σε αβάν πρεμιέρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ((Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός) στις 7 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο. Ακολουθεί συζήτηση παρουσία της σκηνοθέτη Λ. Ταλί.

«The Young Journalists: Ένας χρόνος Αποδημητικά Πουλιά & Ράδιο Πικραλίδα» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 7:30 το απόγευμα στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 , Θησείο). Μιλούν: μέλη της συντακτικής ομάδας των “The Young Journalists”, που αποτελείται από εφήβους διαφορετικών εθνικοτήτων, Δ. Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών), Μ. Παπαντωνόπουλος (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Θα ακολουθήσει συζήτηση και μπουφές.

«Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Η τέχνη μας ενώνει και μας ενδυναμώνει» είναι ο τίτλος της γιορτής τέχνης και πολιτισμού με τη συμμετοχή προσφύγων, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και προσφυγικές κοινότητες στις 7:30 το απόγευμα στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων (αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού) στο Γκάζι. Συμμετέχουν και στηρίζουν: Anasa, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, ΕΑΤΑ δήμου Αθηναίων, PRAKSIS, SolidarityNow, StoryDoc, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών δήμου Αθηναίων, Ύπατη Αρμοστεία.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Home New Home, βιωματικό θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρια χειροτεχνίας, κοινωνικό τσίρκο, επίδειξη κρίκετ από παιδιά πρόσφυγες, εργαστήρι ζωγραφικής, εργαστήρια παραδοσιακών συνταγών από Συρία, Αφγανιστάν, Αφρική, και παραδοσιακή μουσική από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν. Στο χώρο θα υπάρχει εικαστική έκθεση με έργα προσφύγων και έργα που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Υπάρχουμε Μαζί” που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα