Η Αθήνα στις 100 καλύτερες φοιτητουπόλεις του κόσμου

Η Αθήνα συνεχίζει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους 100 κορυφαίους προορισμούς φοίτησης παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων της QS ‘QS Best Student Cities Ranking’, που κυκλοφορεί σήμερα από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, κατατάσσει την Αθήνα στην 76η θέση.

Το Λονδίνο βρίσκεται για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης, αφήνοντας πίσω το Μόντρεαλ. Η QS αξιολόγησε συνολικά 489 πόλεις για την εκπόνηση της έρευνας.

Ιδού ορισμένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

 To 2017 η Αθήνα βρισκόταν στην 67η θέση: Συγκριτικά δηλαδή υπάρχει μία πτώση 9 θέσεων.

 Η Αθήνα σημείωσε πτώση σε πέντε από τους έξι δείκτες που χρησιμοποίησε η QS για την έρευνα.

 Ο μόνος δείκτης στον οποίο σημειώνει βελτίωση είναι ο δείκτης που βασίζεται στην Γνώμη Των Φοιτητών (Student View). Ο δείκτης αυτός ζητά από τους φοιτητές που σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει σε μια πόλη να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη με βάση την εμπειρία τους συνολικά και την προθυμία τους να παραμείνουν στην πόλη και μετά το πέρας των σπουδών. Η Αθήνα βρίσκεται σήμερα στην 56η θέση στον συγκεκριμένο δείκτη.

 Η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 25η θέση στον δείκτη της Προσιτότητας (Affordability) και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο προσιτές φοιτητικές πόλεις στον κόσμο βάση των αποτελεσμάτων της φετινής αξιολόγησης.

 Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σημείωσαν πτώση στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ‘QS World University Rankings’ και αυτή η πτώση επηρεάζει αρνητικά την επίδοση της Αθήνας στον συγκεκριμένο δείκτη καταλαμβάνοντας την 99η θέση, δηλαδή 9 θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η Αθήνα πλέον δεν είναι τόσο ελκυστική ως φοιτητούπολη. Ο δείκτης της ‘Ελκυστικότητας’ (Desirability) αξιολογεί παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητας ζωής που προσφέρει η πόλη, όπως η ρύπανση, η ασφάλεια και η διαφθορά. Σε αυτόν τον δείκτη η Αθήνα έπεσε 8 θέσεις κατακτώντας την 78η θέση ανάμεσα σε 139 πόλεις.

 Συνολικά, τέσσερις ελληνικές πόλεις αξιολογήθηκαν για την έρευνα  – η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα